Companii

Cel mai puternic antreprenor ardelean din mezeluri da „zeci de firme in judecata” pentru banii datorati

Cel mai puternic antreprenor ardelean din mezeluri da „zeci de firme in judecata” pentru banii datorati
25.10.2009, 23:27 836

"Principala problema cu care ne-am confruntat a fost recuperareacreantelor de la clienti, care se face anevoios, mai ales ca incursul anului au intrat in insolventa foarte multe societati cucare noi am colaborat. Avem zeci de firme date in judecata in toatatara", a declarat Dorin Mateiu.

Mateiu are 42 de ani si este actionarul si fondatorul ElitCugir, companie cu aproape 1.300 de angajati.

Producatorul de mezeluri are de recuperat doar de la retailerulSpar, intrat anul acesta in insolventa, suma de 399.447 lei, dincare peste 55.000 de lei reprezinta dobanzi, majorari si penalitatide intarziere. La aceasta se adauga insa si datorii ale magazinelorde cartier si ale altor businessuri care fie si-au inchis portileanul acesta, fie au intrat in insolventa, aflandu-se acum inreorganizare.

Sanse reduse de a recupera banii

Dorin Mateiu nu a dezvaluit suma totala a datoriilor pe careproducatorul de mezeluri le are de recuperat, insa potrivitestimarilor ZF acestea sunt de ordinul sutelor de mii de euro.

"Nu stim daca vom mai recupera acesti bani. Poate ii mairecuperam daca nu intra in faliment", spune omul de afaceri.

Rezultatele financiare inregistrate de Elit in primele noua luniale acestui an sunt aproximativ la nivelul anului trecut, inconditiile in care producatorul de mezeluri din Alba Iulia nu afacut anul acesta disponibilizari, ci doar a inghetat investitiilesi salariile angajatilor.

Mateiu a declarat inca de la inceputul anului cadisponibilizarea angajatilor va fi ultima masura pe care o va luain calcul.

"Cifra de afaceri inregistrata dupa primele noua luni ale anuluieste aproximativ egala cu cea realizata in aceeasi perioada aanului trecut, dar marja de profit a scazut fata de 2008", spuneactionarul Elit Cugir, companie care a finalizat anul trecut cu omarja de profit de 8,5%, respectiv 7,5 milioane de euro.

Marjele de profit, in cadere libera

Aproape toti marii producatori de mezeluri au resimtit dinprimul trimestru al acestui an o reducere puternica a marjelor deprofit in ciuda faptului ca vanzarile erau in crestere. Astfel,Elit Cugir a avut in perioada ianuarie-martie a acestui an ocrestere de 7% a vanzarilor in volum si de 17% a cifrei de afacerifata de primul trimestru al anului precedent. In acelasi timp insa,marja de profit a fost de doar 2%, nesemnificativa fata de ceea cerealiza Elit in ultimii ani.

"Pentru finalul acestui an estimam inregistrarea unei cifre deafaceri intre 300 si 350 milioane de lei (intre 71 si 83 demilioane de euro - n. red.), in baza datelor financiare pe primelenoua luni ale anului, dar marja profitului nu o putem estima incadin motive de curs valutar", a adaugat el.

Dorin Mateiu detine companiile Elit, Mercado (cu activitati indistributia de materie prima), Mado (specializata pe transportfrigorific intern si international), doua ferme si un lant demagazine proprii. El are insa investitii si in domeniul imobiliar,fiind unul dintre actionarii centrului comercial Mall Alba si alunui hotel construit langa terenul de golf Paul Tomita, dinlocalitatea Pianu de Jos, in judetul Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO