Companii

Cel mai riscant program de investiţii din petrolul românesc: adâncurile Mării Negre au înghiţit până acum 1,3 miliarde de dolari

Prima sondă la mare adâncime din blocul Neptun, Domino-1, a fost realizată de vasul Deepwater Champion, cu o lungime de 229 de metri, construit în şantierele din Coreea de Sud, dar proiectat special pentru Marea Neagră, care poate fora până la o adâncime de 3.000 de metri şi a cărui valoare este de un miliard de dolari.

Autor: Roxana Petrescu

07.06.2014, 10:43 2082

„Dat fiind faptul că proiectul se desfăşoară în premieră în România, pentru această fază a operaţiunilor oferta furnizorilor locali a fost limitată. Totuşi, pentru operaţiunile desfăşurate până la data prezentă s-au încheiat un număr importat de contracte cu furnizori locali pentru o serie de servicii, cum ar fi: servicii de prospec­ţiune geotehnică şi geofizică, închi­riere bază de operare, vase de aprovizionare pe mare, gestionarea de­şeurilor“, spun reprezentanţii ExxonMo­bil.

Programul Neptun este cel mai avansat program de explorare la mare adâncime din Marea Neagră, deşi statul român a dat în censiune şi alte perimetre. Din a doua jumătate a acestui an cele două companii vor iniţia o nouă etapă a programului după ce prima sondă forată Domino-1 a identificat o cumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Această cantitate este suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al României pentru 4 ani de zile, dacă se ia un factor de recuperare de 70%.
 

Investiţiile se împart la doi

„ExxonMobil deţine 50% participaţie în perimetrul de apă adâncă XIX Neptun, iar societatea OMV Petrom deţine restul de 50%, fiecare participând cu 50% la investiţiile necesare. În calitate de cotitular şi operator pentru operaţiunile derulate în zona de apă adâncă a perimetrului XIX Neptun, ExxonMobil are calitatea de autoritate contractantă pentru serviciile şi echipamentele achiziţionate prin licitaţii publice“, au mai spus repre­zentanţii ExxonMobil.

Potrivit datelor centralizate de ZF, din 2011 şi până în prezent ExxonMobil, ca operator al programului de foraj pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun, a semnat contracte de peste 1,3 miliarde de dolari pentru diverse lucrări şi servicii menite să deblocheze potenţialul acestui perimetru.

În total, potrivit contractelor atribuite şi publicate pe site-ul e-licitatie.ro, ExxonMobil a organizat în perioada 2011-2014 aproape 70 de licitaţii în cadrul cărora au fost desemnate câştigătoare companii din SUA, Olanda, Norvegia, Cipru, Italia, Dubai, Singapore, dar şi din România, care au furnizat de la servicii de trasport al persoanelor până la servicii de foraj marin offshore.
 

Marii câştigători

Cel mai mare contract pentru lucrările din Marea Neagră în perimetrul Neptun a fost câştigat de compania texană Diamond Offshore şi are o valoare de 532 de milioane de dolari. Contractul vizează forarea a maximum şapte sonde în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

Al doilea contract ca valoare a fost atribuit com­paniei norvegiene Dolphin Geophysical, are o valoare de 126 de milioane de dolari şi prevede li­vrarea de servicii de prospecţiune seismo­me­trică.

Dintre companiile româneşti care au bene­ficiat de începerea lucrărilor din Marea Neagră este Grup Servicii Petroliere, firmă deţinută de omul de afaceri constănţean Gabriel Co­mănescu, specializată în forajul marin. Potrivit dateloir centralizate de ZF pe baza informaţiilor publicate pe e-licitatie.ro, până acum firma lui Comănescu a câştigat trei contracte în valoare totală de 40 de milioane de dolari.

La această sumă se adaugă contracte de peste 210 de milioane de dolari care au fost atribuite unor companii străine precum Schlum­berger, Weatherford sau M-I Petrogas Services, dar care au filiale înregistrate în România prin intermediul acestora fiind câştigate contractele.

„Cele două companii (ExxonMobil Explo­ration and Production România şi OMV Petrom) estimează că vor investi aproximativ un miliarde de dolari pentru programul de explorare, care include campania de seismică 3D încheiată în anul 2013 şi viitoarea campanie de foraj de explorare planificată a începe la jumătatea anului 2014“, au mai spus repre­zen­tanţii ExxonMobil.

Dincolo de ExxonMobil şi Petrom, în Marea Neagră mai au perimetre de explorare grupuri precum Lukoil, Melrose Resources sau Sterling Resources.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a declarat anul trecut că se pregăteşte să mai scoată la licitaţie opt perimetre în Marea Neagră şi 26 pe uscat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO