Companii

Cel mai mare jucător de petrol şi gaze nu a scăpat neatins de furtuna care mătură industria petrolieră a lumii. Petrom raportează primele pierderi într-un deceniu „La 40 de dolari pe baril revenim pe profit“

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom

Autor: Roxana Petrescu

19.02.2016, 00:08 2042

♦ În 2015 pierderea a fost de 690 milioane de lei la venituri totale de 18,1 miliarde de lei ♦  La nivel operaţional compania are un câştig de 2,5 miliarde de lei. ♦  Producţia va scădea cu 4% în 2016 şi ar putea urma reduceri de personal.

Petrom confirmă aşteptările pesimiste ale analiştilor şi încheie anul 2015 cu pier­deri de 690 mi­l. lei după ce compania tre­cut printr-un veritabil raliu de depre­cieri în zona activelor de explorare şi pro­ducţie.

Fără incidenţa elementelor spe­ciale, compania a înregistrat un profit operaţional de 2,5 miliarde de lei, de două ori mai mic faţă de cel de anul trecut. Bursa nu a reacţionat violent la aflarea rezultatelor, acţiunile Petrom scăzând cu numai 0,46%, în contextul în care analiştii care mai credeau în profit la producătorul de petrol şi gaze formau un club extrem de select.

An­dreas Matje, directorul financiar al Petrom: „Pierderea finală (de 690 mil. lei - n.red.) nu se leagă de performanţa ope­ra­ţională a com­paniei, ci de modi­fi­ca­rea esti­mărilor pri­vind capacitatea ac­ti­ve­lor din zona de exploare şi producţie de a genera cash pe viitor“.

Compania lucrează pentru anul acesta pe un buget construit în jurul valorii de 40 de dolari pe baril, dând asi­gu­rări că arsenalul de măsuri luate asigură rezistenţa Petrom într-unul dintre cele mai ostile medii de business din ultimul deceniu. „Dacă preţurile se menţin, nu vom mai fi obligaţi să facem de­precieri. La 40 de dolari pe baril, Petrom este capabil să genereze profit“, a precizat Mariana Gheorghe, direc­torul general Petrom.

Compania a avut anul trecut un buget de investiţii cu 38% mai mic, a închis 350 de sonde dintr-un total de 1.000 de unităţi aflate în observare, a scos la vânzare activele non-core. Nu­mă­rul de angajaţi s-a diminuat cu aproape 900 de persoane, până la 16.038, iar continuarea mă­surilor de con­trol strict al costurilor ar putea duce şi la alte disponibilizări, dar şi la scă­de­rea producţiei. „De zece ani încercăm să eli­minăm ineficienţele. Unii angajaţi au plecat la alte com­panii. Noi nu avem o ţintă de con­cedieri, dar este posibil ca anul acesta să se ajungă la reduceri de personal.“ Compania nu vrea să distribuie dividende pentru 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO