Companii

Celco investeste 10 milioane de euro intr-o fabrica de var

14.11.2005, 14:48 36

Producatorul de elemente din beton pentru constructii Celco Constanta a demarat o investitie greenfield in valoare de 10 milioane de euro, urmand sa-si integreze procesul de productie prin construirea unei fabrici de var, dupa ce anul trecut a schimbat intregul sistem tehnologic.

"Cel mai important proiect de investitii pe termen scurt este construirea unei fabrici de var in Constanta. Avem deja contractele semnate cu principalii furnizori de echipamente, companii din Elvetia si Italia, si speram sa incepem productia cel tarziu la sfarsitul anului viitor", a spus Niculae Dusu, presedintele si principalul actionar al companiei.

Intr-o prima faza, noua fabrica va produce 200 de tone de var pe zi, urmand ca la capacitate maxima sa poata produce pana la 400 de tone de var pe zi.

"Este vorba despre o dezvoltare modulara. La inceput vom instala un singur cuptor cu o capacitate de 200 de tone pe zi urmand ca pe parcurs, in functie de necesitati, sa punem in functiune un al doilea cuptor, dubland astfel capacitatea de productie", a spus Niculae Dusu.

Prin noua fabrica Celco urmareste in principal asigurarea stabilitatii aprovizionarii cu materii prime necesare pentru producerea betonului celular autoclavizat (BCA).

"Este o investitie pe termen lung pe care am pornit-o in primul rand pentru a asigura var de calitate pentru fabrica noastra de BCA", a explicat Niculae Dusu. Varul este una dintre materiile prime utilizate in procesul tehnologic de producere a BCA-ului, aceasta fiind activitatea de baza a societatii.

Finantarea proiectului va fi asigurata prin credite bancare si din surse proprii. "Toate marile banci sunt dispuse sa ne acorde credite insa cheltuielile de pana acum le-am acoperit prin autofinantare. Vom apela la imprumuturi intr-o faza mai avansata a proiectului", a precizat presedintele Celco.

In primele noua luni, Celco a obtinut castiguri nete de 23,96 milioane de lei (6,62 mil. euro), in crestere cu 80,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Producatorul de elemente din beton a inregistrat o rata a profitului net de 41,4%, cifra de afaceri realizata de Celco in primele trei trimestre fiind de 57,88 milioane de lei (16 mil. euro), mai mare cu 66,7% in comparatie cu perioada similara din 2004.

"Obtinerea unui profit mult mai mare decat in 2004 se datoreaza in primul rand investitiilor pe care

le-am realizat anul trecut. Am schimbat intregul sistem tehnologic si am inceput sa producem la capacitate maxima in trimestru patru al anului trecut. Efortul financiar a fost substantial, doar achizitionarea a sapte noi autoclave (utilaje de productie pentru BCA - n.red.) presupunand investitii de aproape 3 milioane de euro", a spus Niculae Dusu.

Pe parcursul anului 2005, Celco a operat doua majorari de capital, prima prin aporturi in numerar, iar cea de-a doua, care inca nu s-a finalizat, prin incorporarea profiturilor nerepartizate si a rezervelor aflate la dispozitia societatii, in valoare totala de 16,2 milioane de lei (4,4 mil. euro). Ca urmare a acestor operatiuni, capitalul social al companiei va ajunge la un nivel de 19,5 milioane de lei (5,5 mil. euro).

Celco a fost infiintata in anul 1971, trecand in proprietate privata in 1997. Producatorul de elemente din beton este controlat de familia Dusu, care a preluat compania la sfarsitul anului 2003 si detine in prezent, impreuna cu complexul hotelier Condor din Mamaia, a carui actionari majoritari sunt tot oamenii de afaceri Niculae si Ion Dusu, peste 75% din titlurile Celco. Actiunile companiei sunt listate pe piata Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei la acest pret este 97,8 mil. lei, adica 26,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO