Companii

Celco: O noua concentrare pe piata de BCA este bine-venita

Celco: O noua concentrare pe piata de BCA este bine-venita

Nicolae Dusu, actionarul majoritar al Celco

15.11.2009, 23:16 340

Producatorul de materiale de constructii Celco Constanta, cuafaceri anuale de 31 mil. euro, se afla in discutii cu mai multijucatori de pe piata in vederea realizarii unor achizitii saufuziuni, insa cel mai probabil negocierile vor fi finalizate lainceputul anului viitor, cand valorile companiilor vor continua sascada.

"Suntem pregatiti pentru eventuale achizitii sau fuziuni siasteptam preturi mai bune. O concentrare pe piata de BCA estebine-venita, pentru ca vom deveni mai puternici", afirma NicolaeDusu, presedintele Celco si actionarul majoritar al companiei.

Anul trecut a avut loc cea mai mare fuziune de pe piata localade BCA (beton celular autoclavizat), cand fondul de investitiipolonez Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva, a preluat siproducatorul de materiale de constructii Simcor din Oradea,controlat de omul de afaceri Lutz Stache.

Rezultatul a fost formarea grupului Macon-Simcor, cel mai mareproducator de BCA de pe piata locala, cu o capacitate de productiede 700.000 de metri cubi, devansand astfel Celco, care are oproductie anuala de 400.000 de metri cubi de BCA.

Dispun de lichiditati

"Celco nu are probleme financiare si avem fonduri pentruachizitii, insa asteptam momentul prielnic. In schimb, anul acestaam intalnit probleme pe piata, din cauza scaderii puternice acererii de materiale de constructii", sustine Dusu. El afirmarecent in cadrul unei conferinte a Asociatiei Pro BCA, carereuneste cinci producatori de profil ce controleaza 70% din piata,ca cererea de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, in timp cepreturile s-au redus cu 17%. Consumul de BCA a scazut pana la 2milioane de metri cubi, in timp ce valoarea pietei se va reducepana la 120 mil. euro.

Businessul Celco va scadea anul acesta cu circa 30%, in ritmulpietei, pana la 22 mil. euro, avand in vedere ca marile proiecteimobiliare au fost blocate sau amanate si circa 80% din cerere afost asigurata de persoanele care si-au construit case individual.Dusu estimeaza ca adevarata revenire a pietei va avea loc abia in2011, urmand ca anul viitor in cel mai optimist scenariu piata sacreasca cu 5%, iar in cel mai pesimist sa scada cu 10%.

Piata este tatonata de fondurile deinvestitii

In ultimii ani piata de BCA a fost tatonata intens de fondurilede investitii si de producatorii straini. Ultima tranzactienotabila a fost preluarea a trei fabrici Somaco de catre fondul deinvestitii suedez Oresa Ventures, derulata in septembrie 2008. Oalta achizitie importanta a fost intrarea gigantului irlandez CRHpe piata locala, prin preluarea producatorului de BCA ElprecoCraiova.

Celco Constanta mai produce pe langa BCA si var, dupa ce afinalizat anul trecut o investitie de 20 mil. euro, precum siadezivi si mortare, productie inaugurata in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO