Companii

Cele 100 de turbine ale CEZ încep să facă bani: primele certificate verzi intră în conturile cehilor

Cele 100 de turbine ale CEZ încep să facă bani: primele certificate verzi intră în conturile cehilor

Autor: Roxana Petrescu

21.09.2010, 10:28 108

Cehii de la grupul energetic CEZ, care intenţionează săconstruiască în două localităţi dobrogene cel mai mare parc eolianpe uscat din Europa, spun că au început să primească certificateleverzi pentru energia produsă de cele aproape 100 de turbine eolienefuncţionale de la Fântânele.

Certificatele verzi reprezintă magnetul principal care-i atragepe investitori în domeniul energiilor regenerabile fără de careamortizarea investiţiilor în acest domeniu ar fi foarte dificilădin cauza costurilor mari pe care le presupun. În România, pentrufiecare MWh de energie produs din surse regenerabile se alocă unanumit număr de certificate verzi în funcţie de sursă: eolian,biomasă, solar. Mai departe, fiecare furnizor de energie electrică,aşa cum este Electrica de exemplu, trebuie să aibă în coşul pe careîl livrează consumatorilor un anumit procent de energie verde.Furnizorii fac dovada acestei procent de energie regenrabilă prinnumărul de certificate verzi pe care îl cumpără de la producătoriide profil. Preţul maxim al unui certificat este de 55 de euro.

Cum arată pădurea de eoliene plantată de CEZ laFântânele

"Parcul eolian CEZ a început deja să genereze energie cu celeaproape o sută de turbine conectate. Ca urmare a punerii înfuncţiune a primei etape a parcului eolian, grupul CEZ a obţinut şilicenţa de producţie pentru instalaţiile de la Fântânele. Amrealizat o etapă foarte importantă a proiectului. Prin Parcul de laFântânele, grupul CEZ livrează deja energie în sistemul naţional.Certificatele verzi emise către parcul eolian vor sporiconsiderabil lichiditatea pe piaţa care va deveni astfel mult maiactivă", a declarat Ondrej Safar, project managerul parcului eolianCEZ.

Parcul pe care cehii vor să-l construiască în Dobrogea prevedemontarea a 600 de MW, echivalentul a 240 de turbine eoliene în douăcomune Cogealac şi Fântânele. Dacă la Fântânele lucrările suntfoarte avansate, la Cogealac proiectul este blocat din cauza maimultor probleme cu autorităţile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO