Companii

Cele 120 de farmacii au dus Richter în topul retailerilor de medicamente

Cele 120 de farmacii au dus Richter în topul retailerilor de medicamente
03.08.2010, 23:40 212

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter, unul dintre principaliijucători din industria locală de profil, a ajuns la o reţea de 120de farmacii pe piaţa locală, ceea ce urcă compania în top zece ceimai mari retaileri, potrivit unei analize a ZF. Reţeaua a fostconstituită în ultimii ani pe fondul achiziţiei de reţelele miciregionale, şi împreună cu segmentul de distribuţie, ridicat înacelaşi fel, aduc 95% din afacerile regionale ale grupului peaceastă parte de business.

"În prima jumătate din 2010, retailul şi distribuţia au generat72,4 milioane de euro, în creştere cu 1,4% comparativ cu perioadasimilară a anului trecut", se arată în raportul semestrial alGedeon Richter publicat pe Bursa de la Budapesta.

Creşteri de preţuri pentru medicamente

Grupulungar deţine singura activitate integrată din industria demedicamente, unde are, pe lângă retail şi distribuţie, şi o unitatede producţie la Târgu-Mureş achiziţionată în 1998, dar şi unsegment de import. În total în primele şase luni ale anului, grupula avut afaceri de 80,5 mil. euro, cu 3,1% mai mult comparativ cunivelul de 78,1 mil. euro raportat în perioada similară a anuluitrecut.

La nivelul importurilor, compania a avut afaceri de 14,4 mil.euro, în creştere cu 2,9%.

"De la 1 octombrie 2009, Guvernul a introdus prelungiri aletermenelor de plată către farmacii şi spitale. În acelaşi timp, aimplementat un sistem de claw back (o taxă aplicată pe vânzărileproducătorilor de medicamente - n.red.) în proporţie de 5-12% careva fi plătit Casei Naţionale de Asigurări. Pentru a compensaefectul acestor măsuri, Guvernul a implementat o majorare de 6,25%a preţului produselor farmaceutice calculat în lei", se mai aratăîn raportul Gedeon Richter.

Produsele cu cea mai mare contribuţie la creşterea din aceastăperioadă au fost Vidotin, Aflamil şi Moduxin.

Piaţa farma rămâne pe plus

Gedeon Richter este a doua companie din industria farma careanunţă rezultatele aferente primului semestru din acest an pe piaţalocală, după A&D Pharma. Grupul A&D Pharma a raportatsăptămâna trecută vânzări mai mari cu 30% în euro şi profit net încreştere cu 90%. Potrivit reprezentanţilor A&D Pharma carecitează compania de analiză şi cercetări de piaţă Cegedim România,piaţa farmaceutică a avut o creştere de 19% în primul semestru, la1,3 mld. euro. Prin evoluţia de până acum, industria de medicamentese numără printre câştigătorii crizei, în condiţiile în careeconomia este în recesiune, iar majoritatea businessurilor se luptăsă supravieţuiască. Într-un top realizat recent de ZF cu firmelecare au avut cele mai mari creşteri din economie, companiile demedicamente împreună cu cele din energie şi IT au fost în frunteaclasamentului.

Dacă în alte industrii insolvenţele şi falimentele s-au ţinutlanţ, în farmaceutice a existat un singur caz: distribuitorulMontero, controlat de familia Tudorache, care a intrat îninsolvenţă la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO