Cele mai importante evenimente 2017. Cel mai bun an pentru business din 2008 până în prezent a fost în acelaşi timp şi cel mai încărcat de tensiune din cauza modificărilor fiscale, care au bulversat mediul de afaceri

Secțiune susținută de Medlife Logo

22 dec 2017 Ziarul Financiar

Economia româ­neas­că a înregistrat în 2017 cel mai bun ritm de creştere din ul­ti­mii ze­ce ani, de +7% pe pri­mele nouă luni, iar tranzacţiile de sute de milioane de euro au ţi­nut prima pagină în ultima perioadă.

Cu toate acestea, iniţiativele gu­vernului de a schimba din te­melii legislaţia fiscală pe două mari direcţii -  TVA şi contribuţii so­ciale – au provocat tensiune în mediul de business, care nu a fost încă risipită. În cazul TVA, guver­nan­ţii au introdus în toamnă o or­donanţă privind plata defalcată a TVA, iar în parlament s-au purtat în ultimele luni discuţii privind mo­di­fi­cările necesare acestei mă­suri, însă până în prezent legea nu a fost publicată. În ceea ce priveşte con­tribuţiile sociale, transferul aces­tora de la angajator la angajat de la 1 ianuarie dă mari bătăi de cap companiilor, care se tem să ma­joreze salariile brute din cauza unei eventuale reveniri la legisla­ţia actuală şi optează pentru acor­darea de bonusuri lunare până când măsura va deveni lege.

Creşterea economică a fost cu mult peste aşteptări, pe baza majorării producţiei industriale cu peste 8%, evoluţie pe care nu au preconizat-o nici măcar specialiştii Comisiei Naţionale de Prognoză. Producţia industrială a crescut pe baza investiţiilor în sectorul auto, care a cunoscut o majorare de 20% pe primele zece luni ale anu­lui.

Pe de altă parte, trebuie recu­nos­cut faptul că şi serviciile, adică sectorul comercial, au im­pri­mat viteza de creştere a PIB, prin majorarea cu peste 12%.

Tranzacţiile anunţate pe final de an - vânzarea Bitdefender, a Bancpost şi a AD Pharma – arată că potenţialul economic al Româ­niei nu este deloc atins şi că atrac­ti­vitatea mediului de business autoh­ton va persista în ciuda ca­drului legislativ volatil.

 

1.  Creştere economică record, de 7%

2.  Revoluţia fiscală a guvernului PSD: trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului şi split TVA

3.  Criza din ianuarie de pe piaţa energiei şi creşterea preţului energiei

4.  Gigantul francez Lactalis, prin achiziţii succesive de companii româneşti a ajuns să controleze 25 % din piaţa de lactate

5.  Listarea la bursă a grupului Digi: acţiunile au scăzut după listare

6. Evoluţia ciudată a bursei de la Bucureşti: o creştere spectaculoasă de la începutul anului până în mai, plus 22%, după care a urmat o cădere de 13%

7. Vânzarea Bancpost, numărul 9 pe piaţă către Banca Transilvania, numărul 2

8.  Evaluarea Bitdefender, cea mai valoroasă companie românească din IT, la 600 de milioane de euro

9.  Vânzarea celui mai mare grup farma din România, AD Pharma, către fondul de investiţii din Cehia Penta Investment

10.  Intrarea în producţie la Craiova a SUV-ului Ford EcoSport

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.12.2017

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
2017
, business
, tensiune
, mediul de afaceri
, tva
, bitdefender
, bancpost
, crestere economica
, tranzactii
, angajare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide