Companii

Cele mai bogate companii energetice din România au 1,5 mld. euro în conturi

Cele mai bogate companii energetice din România au 1,5 mld. euro în conturi

Cele mai bogate companii energetice din România au 1,5 mld. euro în conturi

Autor: Andrei Chirileasa

28.07.2011, 00:08 3646

Distribuţiile de energie priva­tizate au devenit în ultimii aniunele dintre cele mai bogate companii din Româ­nia, în condiţiileîn care marjele de profit cu care operează au urcat la peste 20%,faţă de marje sub 5% în cazul filialelor de distribuţie care aurămas în proprietatea companiei de stat Electrica.

Enel Distribuţie Muntenia, societatea care alimentează cuenergie electrică Bucu­reş­tiul şi judeţele din jur, dispunea lasfârşitul anu­lui trecut de lichidităţi în valoare de 1,86 miliardede lei (434 de milioane de euro), fiind cea mai bogată companie dinsectorul energetic, potrivit datelor disponibile odată cupublicarea de către Fondul Proprietatea a situaţiilor finan­ciareale celor mai mari 20 de companii din portofoliu.

Compania a fost preluată de italienii de la Enel în 2008.Italienii au plătit statului 395 mil. euro pentru 50% din acţiunişi au realizat o majorare de capital de 425 mil. euro pentru a-şimajora participaţia la 67,5%.

O parte dintre lichidităţile companiei provin din acea majorarede capital, iar altele din profiturile în­registrate în ultimiiani. În primul an de după privatizare, în 2009, compania aînre­gistrat o marjă de profit de 46%, iar în 2010 marja a fost de20%. În 2007, înainte de privatizare, marja de profit era de2,5%.

"Explicaţiae simplă: Enel nu a dat niciodată dividende, iar toate profiturileau fost plasate în depozite", au declarat surse din piaţa energieicare au dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceleaşi surse au precizatcă marjele de peste 20% ale distribuitorilor privaţi sunt greu deexplicat, având în vedere nivelul ridicat al investiţiilor ceruteîn acest sector.

Reprezentanţii Enel nu au răspuns până ieri la închidereaediţiei la întrebările ZF.

Şi distribuţiile Enel din Banat şi Dobrogea au atins marjeridicate în ultimul an şi au acumulat lichidităţisemni­ficative.

Celelalte companii de distribuţie private, E.On DistribuţieMoldova şi CEZ Oltenia, nu au publicat datele fi­nanciare pe2010.

În 2009, marja CEZ a fost de peste 25%.

Topul companiilor bogate din ener­gie este completat deproducătorul de gaze Romgaz Mediaş, care avea peste un miliard delei în conturi la finele anului, deşi a donat peste 400 mil. lei labugetul de stat.

Lichidităţile Petrom au înregistrat cea mai mare creştere anultrecut, ajungând la peste 1,4 miliarde de lei, însă spre deosebirede Enel şi Romgaz, compania petrolieră are şi datorii la bănci depeste 3,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO