Companii

​Cele mai importante declaraţii de business ale lui Culiţă Tărâţă din ultimii cinci ani

​Cele mai importante declaraţii de business ale lui...

Autor: Gabriel Razi

22.11.2014, 11:14 445

Omul de afaceri Culiţă Tărâţă, decedat in noapte de vineri spre sambata, a vorbit deseori in public despre afacerile sale din agricultura dar si in general despre evolutia pietei sau a exprimat viziuni in legatura cu directia de dezvoltare a agriculturii românesti. Cei 12 ani din Insula Mare a Brailei l-au facut sa cunoasca indeaproape piata agricola fiind in multe cazuri cel mai important client pe piata interna atat pentru furnizorii ingrasaminte, pesticide sau seminte dar si pentru comerciantii de materii prime agricole. 


2009

"La 26 de ani, adica in 1978, am facut primul milion de lei prin contracte cu statul, fiind unul dintre crescatorii de animale din judetul Neamt. Cresteam taurasi, aveam cateva sute de oi de la parinti, asa ca in '90 grija mea nu a fost sa ma imprumut la banci. Pana sa ma apuc de agricultura, nu aveam griji si nici credite bancare, dar dupa ce m-am apucat de agricultura, in fiecare an, pe langa castigul reinvestit am luat doua, pana la patru milioane de dolari din banci"


2009

"Agricultura este domeniul care te tine mereu cu fata spre realitatea lucrurilor, nu-ti da voie sa te consideri rege sau imparat. Te rogi ca jumatate de an sa ploua si jumatate de an sa stea ploaia ca sa poti aduna ceea ce ai bagat in pamant".

2009

"Niciodata nu am luat in considerare vanzarea companiei pe care am creat-o, de aceea nici nu m-am gandit la valoarea ei. Am trei copii care au inceput sa lucreze deja in firma, iar singurul lucru la care m-am gandit a fost consolidarea grupului".

2009

"Investesc tot ce castig pentru ca agricultura este un domeniu care va rezista. Este motorul care pune in functiune toata economia romaneasca, pentru ca daca ai agricultura, ai si industrie alimentara, si industrie constructoare de masini. Pamantul Romaniei, daca ar fi exploatat in conditii agrotehnice moderne, ar putea hrani 100 de milioane de locuitori, dar noi folosim doar 35% din potential si restul aducem din import".

2009

"Daca am fi investit in Uzina Tractorul Brasov, acum am fi avut tractoare performante de 300-400 de cai putere, am fi luat motoare de afara si am fi produs la costuri mai mici. Fara tractoare performante nu poti avea randamentul scontat, nici productivitatea pe care ne-o propunem. Lucrarile agricole ar fi mult mai ieftine".

2010

"Daca nu implici copiii (in afaceri - n.red.), vei munci pentru ei pana ii scoti la pensie. Cu siguranta nu ma voi retrage din agricultura. Nu pot renunta la acest domeniu, chiar acum am vizitat ferma de vaci, pentru ca aici trebuie sa lucrezi la foc continuu. In plus, voi fi consultat in toate deciziile administrative".

2011

"În exploataţia din Insula Mare a Brăilei am avut un randament de 6 tone/hectar, iar la Piatra-Neamţ am obţinut 7 tone/hectar. Am pierdut însă 1.000 de hectare de grâu din cauza inundaţiilor".

2012

"Seceta continuă să fie o problemă. Niciodată nu am irigat în martie, dar acum am făcut irigaţii în această perioadă pentru prima dată. Situaţia nu este însă descurajatoare, trebuie să fim încrezători şi să sperăm că până la urmă va fi bine".

2013

"Noi, agricultorii, ne-am confruntat cu secetă cruntă în perioada 2006- 2007, iar anul acesta a fost mai rău decât în 1946. Dacă nu eram inspirat şi nu făceam investiţii de 32 de milioane de euro în sisteme de irigaţii, eram terminat".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO