Companii

Cele mai mari 100 de tranzacţii din istoria României au o valoare de peste 30 mld. euro. Florian Niţu, avocat: Am mai spus-o, o repet, urmează tranzacţiile de peste 1 miliard plus! De euro

Cele mai mari 100 de tranzacţii din istoria României au...

Autor: Cristina Roşca

31.01.2018, 00:08 3188

♦ Doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro s-au semnat până acum în România, cea mai recentă datând din 2008 ♦ Totuşi, dintre mutările de anul trecut, 12 şi-au făcut loc în top 100.

Cele mai mari 100 de tranzacţii care s-au semnat până acum în Ro­mânia au o valoare totală de peste 30 de miliarde de euro, potrivit calculelor ZF. Acestea sunt mutările care au creionat piaţa de fuziuni şi achiziţii în capitalism şi care au pus România pe harta unor giganţi internaţionali, fie ei investitori strategici sau financiari.

Deşi România este o ţară de 20 de mi­lioane de oameni şi este una dintre cele mai puternice economii din Europa Centrală şi de Est, doar trei tranzacţii de peste 1 mld. euro s-au semnat până acum în România.

Deşi anul 2017 a fost unul prolific pentru piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, nu s-a semnat nicio megatranzacţie, mai exact nicio mutare de peste 500 de milioane de euro. Cea mai recentă astfel de mutare datează din toamna lui 2016 când fondul de investiţii Mid Europa Partners a cumpărat de la Enterprise Investors (un alt fond de investiţii) retailerul Profi pentru 533 mil. euro.

Totuşi, dintre mutările de anul trecut, 12 şi-au făcut loc în clasamentul celor mai mari 100 de tranzacţii din istoria României.

Pragul de intrare în top 100 cele mai mari mutări din M & A a sărit de 100 mil. euro.

Cele mai importante trei acorduri din clasament au venit din sectorul bancar, telecom şi energie şi niciuna în ultimul deceniu, în pofida faptului că de câţiva ani piaţa locală este campioană europeană atât la creşterea con­sumului (peste 10% în 2016 şi 2017), cât şi a economiei în ansamblul său. Aces­tea sunt pre­luarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGaz.

Totuşi, jucătorii din piaţă şi analiştii cred că o nouă mutare ar putea veni, deşi puţini sunt cei care oferă un orizont de timp.

„Am mai spus-o, o repet, urmează tran­zac­ţiile de 1 miliard plus! De euro“, afirma recent Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii. În telecomunicaţii, în energie şi în imobiliare sunt câteva afaceri, portofolii sau reţele care se încadrează în această evaluare şi care au atins punctul de maximă expansiune posibilă cu mijloace locale/interne, adaugă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO