Companii

Cele mai mari 31 de companii de stat au făcut în total doar 7,5 milioane de euro profit la afaceri de 10 miliarde de euro în 2011

Cele mai mari 31 de companii de stat au făcut în total doar 7,5 milioane de euro profit la afaceri de 10 miliarde de euro în 2011

Cele mai mari 31 de companii de stat au făcut în total doar 7,5 milioane de euro profit la afaceri de 10 miliarde de euro în 2011

Autor: Anelis Baciu

22.08.2012, 00:08 2436

Profitul consolidat a fost obţinut din suma profiturilor şi a pierderilor celor 31 de mari companii de stat, cu cifre de afaceri de peste 100 milioane de euro.

Rata profitului consolidat a fost astfel de mai puţin de unu la la mie pentru companiile de stat, în condiţiile în care acestea îşi au poziţie de monopol pe pieţe precum energia electrică, gaze naturale, furnizare de agent termic, exploatarea lemnului, transport călători pe cale ferată sau transport în comun.

Trecerea pe profit a companiilor de stat în 2011 a fost determinată de un câştig "pe hârtie" al Termoelectrica de 337 milioane de euro pe care compania l-a înregistrat în contabilitate ca urmare a unor cedări de active. În 2011 Termoelectrica a fost compania cu cele mai mari pierderi, de 151 milioane de euro. În topul companiilor cu rezultate negative în 2011 se afla Electrica Serv, companie care a preluat serviciile de întreţinere de la Electrica S.A cu un minus de 255 milioane de euro, CFR SA cu 167 milioane de euro, Compania Naţională a Huilei, Poşta Română şi Oltchim.

43,1 milioane de euro reprezintă pierderile raportate de Poşta Română în anul trecut. Cu o reţea de 7.000 de unităţi poştale, la care se formează cozi, şi cu un model învechit de avizări, pe hârtii completate de mână, în loc de avizări telefonice sau prin e-mail, Poşta Română continuă să rămână singura poştă din Europa pentru care nu se găsesc "bani de investiţii în modernizare".

Rezultatele dezastruoase ale Poştei din ultimii trei ani sunt rezultatul administrării deficitare a companiei de către stat.

Operatorul naţional de transport călători pe cale ferată CFR SA a înregistrat anul trecut pierderi de peste 160 de milioane de euro, în urcare faţă de anul precedent, când consemnase pierderi mult mai mici de 20 de milioane de euro. Rezultate negative ale companiei au avansat cu peste 700% anul trecut.

Oltchim a avut pierderi de 65 milioane de euro anul trecut. Combinatul chimic aflat pe lista Ministerului Economiei pentru introducerea unui management privat a raportat în ultimii trei ani pierderi cumulate de peste 650 milioane de euro.

Compania Naţională a Huilei a avut aproximativ 100 milioane de euro pierdere anul trecut, în scădere cu 33% faţă de 2010, în pofida investiţiilor majore ale statului pentru susţinerea sectorului minier (cărbune, minereu şi nemetalifere) şi ajutorului de stat acordat petru in­dustria carboniferă de 1 miliard de lei în perioada 2007-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO