Companii

Cele mai mari proiecte de investiţii cu fonduri europene sunt în sectorul panificaţiei, cel mai mare din industria alimentară

Cele mai mari proiecte de investiţii cu fonduri europene...

Autor: Florentina Niţu

06.02.2023, 00:07 498

Cele mai mari 20 de investiţii finanţate prin intermediul Progra­mului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014 – 2020 au o valoare totală de circa 120 de milioane de euro, iar aproape jumătate din sumă reprezintă fonduri europene nerambursabile, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor oferite de reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la solicitarea ZF.

Din marile proiecte de investiţii cu cofinanţare europeană, cele mai multe sunt în sectorul panificaţiei, de altfel, cel mai mare sector din industria alimentară. Explicaţia acestor investiţii poate fi pusă şi pe seama faptului că românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană, cu un consum total la nivel de populaţie de peste 1,8 milioane de kilograme de pâine (96,5 kg/persoană în 2020), iar din producţia industrială se asigură numai 60% din consum, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la INS. După investiţiile în sectorul panificaţiei, cel al cărnii, fie de pasăre, fie de porc, este un sector dinamic.

În prezent, nouă din aceste proiecte cu fonduri europene au fost finalizate, celelalte fiind în derulare sau abia demarate.

De altfel, 15 din cele 20 de investiţii sunt realizate de firme cu capital românesc, iar în spatele celorlalte se află investitori italieni, nemţi, slovaci, elveţieni şi în cazul Vel Pitar, actualmente mexicani, dar anterior americani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO