• Leu / EUR4.7231
  • Leu / GBP5.2496
  • Leu / USD4.2103
Companii

Cele mai mari temeri ale pieţei imobiliare: Ce vine de pe plan extern, instabilitatea din România (curs, dobânzi, salarii, schimbări fiscale peste noapte) şi infrastructura

Autor: Răzvan Botea

22 mar 2019 1392

Jucătorii din piaţa imobiliară din România rămân optimişti în 2019, în ciuda încetinirii pieţei, spunând că piaţa nu se va confrunta cu o criză, ci în cel mai rău caz cu o corecţie uşoară a anumitor sectoare, cum ar fi cel rezidenţial. Aceştia se aşteaptă în continuare la creşteri ale preţurilor în viitorul apropiat, chiar dacă cererea ar putea să se tempereze sau chiar să stagneze. Printre temerile cele mai mari enunţate de aceştia se numără contextul extern, instabilitatea din România şi infrastructura, au spus reprezentanţii industriei de profil în cadrul Clubului Profesioniştilor din Imobiliare 2019, eveniment organizat de platforma imobiliare.ro.

„Ar putea fi o corecţie de piaţă necesară în anumite sectoare. Preţurile pe rezidenţial sunt în continuare în uşoară creştere, deci cerere există. Sectorul rezidenţial are ca motor creditarea bancară şi dacă aici vor apărea nişte probleme, şi e posibil cu OUG 114 să apară, vor exista probleme mai departe“, a spus în cadrul evenimentului avocatul Alina Iozsa, de la casa de avocatură Hategan Attorneys, din Timişoara.

Preţurile imobilelor vor continua să crească, sunt de părere cei mai mulţi jucători din piaţă. Avansul este determinat de creşterea costurilor, dar şi de tendinţa de convergenţă către zona euro, unde preţurile sunt mai mari. Cu toate acestea, este posibilă o corecţie, ca parte dintr-un ciclu.

„În piaţă sunt foarte mulţi dezvoltatori care nu au făcut o analiză şi sunt blocaţi în tot felul de structuri goale în toată ţara. Se poate câştiga foarte bine din lansarea acestor proiecte, dar nu mai funcţionează ca acum 10 ani: cumpăr pentru că oricum va creşte. Problemele mari în piaţa imobiliară sunt acele tunuri imobiliare. Sunt de părere că pentru proiectele bine realizate şi poziţionate preţurile vor avea o uşoară creştere, iar pentru proiectele cu probleme vor fi scăderi majore“, a spus Dana Ababei, preşedintele Anevar, în cadrul evenimentului.

Cota de TVA de 5% pentru tranzacţiile imobiliare cu valoare mai mică de 450.000 de lei inclusiv la a doua achiziţie este considerată de jucători drept o "gură de oxigen". Cu toate acestea, piaţa susţine că ar avea nevoie de extinderea aplicării cotei TVA de 5% pentru tranzacţii mai mari de 450.000 de lei, în condiţiile în care de cele mai multe ori clienţii la a doua achiziţie doresc un apartament cu 3 camere.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare prezente la eveniment au spus că nu se aşteaptă la o criză, şi chiar dacă aceasta ar veni, pentru ei este o oportunitate: „pe vremuri de criză, unii plâng şi alţii vând batiste“.

„Nu trebuie să ne fie frică de criză, atunci se fac banii cei mai mulţi şi atunci rămân cei mai buni. În anul 2018 avem o creştere de 6,7% a preţului de vânzare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016-2017“, a spus Răzvan Caliţă, Coldwell Banker Alpin, în cadrul evenimentului.

 

 

Andreea Comşa, Premier Estate Management

♦ Cu siguranţă simţim cu toţii o încetinire a ritmului de vânzare.

♦ Apartamentele se vând uşor, se închiriază uşor, vorbim de randament brut de 6-7%. Dacă înainte investitorii speculau, acum cumpără pentru a închiria. Piaţa închirierilor pe imobiliare este una foarte bună şi predictibilă.

♦ Trebuie să fim circumspecţi la tot felul de analize, s-a creat o opinie în piaţă cum că vine criza. Noi trebuie să facem ceva, nu să aşteptăm să vină criza.

♦ Cred că preţurile se stabilizează, ştiu că această problemă cu forţa de muncă şi costurile de construcţie este reală, dar altfel cred că preţurile stagnează. Cererea se menţine, mi-e foarte greu să zic dacă va scădea. La salonul imobiliar din Bucureşti au fost foarte mulţi vizitatori şi a fost un sentiment de bucurie. Cred că va fi o piaţă stabilă.

 

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7231
Diferență: -0,2408
Ieri: 4.7315
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2496
Diferență: 0,2578
Ieri: 5.2727
Azi: 4.2861
Diferență: 0,4641
Ieri: 4.2800