Companii

Cele mai solide nume locale. Constructorul român Bog’Art, Farmacia Tei şi producătorul local de materiale de construcţii Bilka intră în top 50 cele mai puternice branduri româneşti

Cele mai solide nume locale. Constructorul român...

Autor: Cristina Roşca

20.03.2020, 19:25 542

Aproape 70% dintre cele 50 cele mai valoroase mărci româneşti au fost create şi dezvoltate de sectorul privat în ultimii 30 de ani. În clasament sunt doar trei companii care au statul ca acţionar principal (Electrica - statul are 48%, CEC şi CFR), peste 25 sunt afaceri antreprenoriale româneşti, două sunt deţinute de oameni de afaceri străini, iar restul au multinaţionale acum în spate, deşi numele sunt „made in Romania”. Cele mai puternice 50 de branduri româneşti valorează 5,8 mld. euro, plus 16% faţă de anul trecut. Dacia e singura marcă evaluată la peste 1 mld. euro. Pragul de intrare în top 10 este de 137 de milioane de euro.

Retailul - indiferent de tipul său -, sectorul bancar, cel al bunurilor de larg consum şi energia sunt domeniile care au dat cele mai multe dintre cele 50 cele mai valoroase branduri româneşti din 2020, arată cel mai recent raport al Brand Finance, firmă globală independentă de evaluare şi strategie de brand. Ca valoare cumulată însă, situaţia stă diferit, mai exact jucătorii din retail adună valori cumulate de 1,6 mld. euro, adică 28% din top 50.

Este vorba de mai bine de zece branduri printre care se numără eMAG, Dedeman, Catena sau Altex. Pe locul doi ca valoare se găseşte sectorul auto, care a dat un singur nume în top, şi anume Dacia, dar această marcă este însă evaluată singură la 1,377 mld. euro, fiind singurul nume românesc a cărui valoare sare de 1 mld. euro. Podiumul valorilor pe domenii este completat de sectorul bancar, valoarea cumulată a Banca Transilvania (locul 5), BRD (7), BCR (8) şi CEC (20) fiind de 750 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO