Companii

Cele mai valoroase companii din economie au fost premiate la gala care a marcat 23 de ani de existenţă pentru Ziarul Financiar

Cele mai valoroase companii din economie au fost premiate...
19.11.2021, 00:07 1519

Ziarul Finaciar a premiat, la fel ca la fiecare gală aniversară, cele mai valoroase companii din România Şi anul acesta, pentru al treilea an consecutiv, ocupantul primei poziţii a catalogului, cea mai valoroasă companie din economie, este UiPath, businessul din tehnologie fondat de cinci români, care, odată cu listarea la New York, a ajuns să valoreze cât următoarele cinci poziţii la un loc, fiind evaluat la 22,9 mld. euro.

 
 

LOCUL 1: UiPath, valoare de 22,9 mld. euro

Daniel Dines, CEO şi fondator, UiPath

Suntem onoraţi să fim recunoscuţi încă o dată drept cea mai valoroasă companie de către ZF, publicaţie care a scris despre UiPath încă din primele momente, când eram la început de drum. Premiul vine la sfârşitul unui an de succes pentru UiPath, când ne-am listat pe Bursa din New York în urma unuia dintre cele mai mari IPO-uri ale unei companii tehnologice în 2021. Întrucât tema galei din această seară este „Căutarea unui model de creştere pentru România şi CEE“, aş dori să transmit un mesaj de încurajare antreprenorilor români şi să le spun - din experienţă - că dacă au curaj („dream big“, cum spun americanii), rămân cu picioarele pe pământ şi muncesc din greu, li se vor întâmpla lucruri bune.

 
 

LOCUL 2: Hidroelectrica, valoare de 5,69 mld. euro

Bogdan Badea, CEO, Hidroelectrica

Vreau să mulţumesc Ziarului Financiar pentru seriozitatea şi obiectivitatea de care a dat dovadă în mod constant, precum şi pentru calitatea excelentă a articolelor, atribut care, consolidat în timp, a reuşit să aşeze această publicaţie pe poziţia de reper al presei economice româneşti. Hidroelectrica s-a clasat şi anul acesta pe podium. De pe treapta pe care ne aflăm astăzi putem să ne uităm cu mulţumire la realizări şi să avem încredere în planurile de afaceri pe care le-am implementat.

 

LOCUL 3: OMV Petrom, valoare de 5,68 mld. euro

Alina Popa, CFO, OMV Petrom

Energia este o nevoie vitală pentru societatea modernă. Nivelul nostru de trai şi activitatea economică depind de accesul neîntrerupt la energie, iar creşterea cererii este un indicator al bunăstării. Dacă vorbim despre contribuţia sectorului energetic la creşterea economică, estimăm că aceasta esta una semnificativă, iar industria de petrol şi gaze este un contribuitor mare la creşterea PIB-ului, estimată la 5-6% prin efecte directe şi indirecte. Avem foarte multe provocări pentru 2022.

 

LOCUL 4: Pavăl Holding, valoare de 4,2 mld. euro

Holdingul deţinut de antreprenorii care au creat cea mai mare companie românească după cifra de afaceri, retailerul de bricolaj Dedemam, deţine participaţii la companii precum Alro Slatina, Transelectrica, Cemacon, Electrica sau Dedeman, cu un portofoliu evaluat la un pas de 4,2 mld. euro. Prin intermediul acestei entităţi, fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl sunt investitori la Bursa de la Bucureşti.

 

LOCUL 5: Dante Internaţional, valoare de 3,6 mld. euro

Tudor Manea, CEO, eMAG

 În viitor, creşterea companiei va veni atât din dezvoltarea acestor servicii în România şi a altor servicii şi companii în care vom investi, cât şi din extinderea spre internaţional, unde vrem să creştem şi mai mult în anii următori. Ca să reuşeşti peste hotare trebuie să găseşti serviciul care funcţionează acasă, să găseşti o nevoie a clientului şi să o rezolvi impecabil prin tehnologie. Odată ce ai făcut asta şi ai nişte procese bune şi scalabile, trebuie să te mişti foarte bine şi să mergi în extern, deoarece acolo sunt alţi oameni care se gândesc la acelaşi lucru.

 

LOCUL 6: Banca Transilvania, valoare de 3,2 mld. euro

Gabriela Nistor, director general adjunct retail banking la Banca Transilvania

Este o mare bucurie să vedem că eforturile noastre dau rezultate. Nu este vorba doar de clasament şi cifre, întrucât acestea sunt doar un rezultat a ceea ce facem în fiecare zi. Am avut doi ani destul de grei şi tot timpul ne gândim la colegii noştri care au fost acolo în fiecare zi. Mai importantă este călătoria aceasta frumoasă pe care o parcurgem pentru că valoarea unui business merge mână în mână cu responsabilitatea pe care o avem. Suntem conştienţi că suntem o parte importantă din economie şi avem o poveste frumoasă în spate. Cred că este una dintre cele mai frumoase poveşti din businessul antreprenorial românesc. Avem planuri foarte mari pe platformele mobile în continuare.

 

LOCUL 7: Banca Comercială Română, valoare de 2,99 mld. euro

Ionuţ Stanimir, director de marketing şi comunicare la BCR 

Aş vrea să ofer un mesaj de speranţă, dar şi de atenţionare. Primul mesaj este că am trecut peste doi ani foarte dificili, care au pus la încercare rezilienţa mediului local de business. Să nu uităm că data trecută când am fost puşi la o asemenea încercare, vremurile erau extrem de grele, România încercând să obţină linii de finanţare. De data aceasta nu a mai fost cazul, deoarece ne-am învăţat lecţiile, vorbind aici în numele sistemului bancar. Cred că ZF este o publicaţie foarte serioasă care a tras mereu un semnal de alarmă atunci când era nevoie. Deja suntem în altă eră, lumea s-a bifurcat. Suntem într-o eră în care organizarea, big data, sistemele lanţurilor de furnizori vor face o mare diferenţă între marii pierzători şi marii câştigători.

 

LOCUL 8: Romgaz, valoare de 2,97 mld. euro

Răzvan Popescu, CFO, Romgaz

Ne simţim onoraţi să primim acest premiu. A fost un an dificil pentru toţi producătorii de gaze. În continuare avem o strategie nouă, implementată pentru următorii 10 ani, care trebuie să fie în concordanţă cu planurile europene privind decarbonizarea. Trebuie să dezvoltăm portofoliul de resurse, să punem accent pe atenuarea efectelor generate de schimbările climatice. Însă trebuie să ne concentrăm în continuare pe extracţia de hidrocarburi pentru a asigura această fiabilitate operaţională a întregii ţări.

 

LOCUL 9: SN Nuclearelectrica, valoare de 2,62 mld. euro

Cosmin Ghiţă, CEO, Nuclearelectrica

Dedic acest premiu colegilor mei, fiind o confirmare a muncii noastre ca echipă. Le mulţumesc pentru munca extraordinară din ultimii ani, indiferent de cât de dificili au fost ultimii doi. Datorită lor, Nuclearelectrica este unul dintre cei mai performanţi 400 de operatori nucleari la nivel global, din punct de vedere al securităţii şi productivităţii.

 

LOCUL 10: BRD Groupe Soc. Gen., valoare de 2,61 mld. euro

Claudiu Cercel, director general adjunct, BRD

Este încă un an cu o nominalizare a BRD în acest top şi suntem mândri că am rămas în top 10 încă de la prima ediţie a acestui clasament. Datorită colegilor, investitorilor şi stakeholderilor avem această longevitate în acest top. Iată că decizia de a ne lista la Bursa de Valori Bucureşti îşi demonstrează viabilitatea peste ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO