Companii

CEN Turceni face atâta energie, încât nici cărbunii proprii nu-i ajung

CEN Turceni face atâta energie, încât nici cărbunii proprii nu-i ajung

CEN Turceni, alături de celelalte două complexuri energetice din bazinul Olteniei, Rovinari şi Craiova, împreună cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar trebui să formeze în perioada următoare o singură structură, Complexul Energetic Oltenia.

Autor: Roxana Petrescu

28.10.2011, 00:07 1282

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a profitat din plin de seceta care a lovit producţia de energie hidro, afacerile companiei crescând în primele nouă luni ale anului cu circa 46% pe fondul realizării unei producţii de energie care se apropie de cea din 2008.

În aceeaşi perioadă de timp, cantitatea de energie produsă de unitatea din bazinul Olteniei a fost cu 35% mai mare faţă de primele 9 luni din 2010.

"Deşi exploatările miniere proprii funcţionează la capacitate maximă, acestea nu pot asigura decât aproximativ 70% din întreaga cantitate necesară funcţionării electrocentralei. Diferenţa de 30% este acoperită de livrările SNLO", se arată pe site-ul companiei.

Au trecut pe profit

Astfel, potrivit datelor furnizate de CEN Turceni, termocentrala a înregistrat în primele nouă luni ale anului afaceri de circa un miliard de lei (254 de milioane de euro), cu 46% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, compania a recuperat pierderile de 65 de milioane de lei raportate în primele nouă luni din 2010, înregistrând în aceeaşi perioadă a acestui an un profit net de 31 de milioane de lei.

În prima parte a anului, producţia de energie termo a fost favorizată de mai multţi factori. În luna mai, pentru o perioadă de 25 de zile, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită, ceea ce a lăsat un gol de energie în piaţă. Pe de altă parte, seceta de anul acesta a afectat grav Hidro­elec­trica, cel mai mare pro­du­cător de energie din România. Astfel, la finele lunii trecute Hidroelectrica a anunţat activarea clauzei de forţă majoră din contractele de vânzare a energiei electrice pentru că nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile din motive care erau în afara controlului companiei. Înainte însă de activarea acestei clauze, Hidroelectrica a cumpărat energie din piaţă chiar şi de la CEN Turceni pentru a-şi putea onora contractele.

"CEN Turceni a vândut energie către Hidroelectrica la un preţ mai mare decât preţul mediu de pe platforma contractelor bilaterale de pe OPCOM. Ulterior activării clauzei de forţă majoră, CEN Turceni nu a mai livrat energie către Hidroelectrica", mai spun reprezentanţii companiei. Platforma contractelor bilaterale este o platformă de tranzacţionare a bursei de energie OPCOM pe care sunt încheiate contracte cu termene de până într-un an între cumpărătorii şi vânzătorii de energie electrică.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Transelectrica, jumătate din toată producţia de energie din România este acum realizată în termocentrale, numai circa 12% venind de la Hidroelectrica. De exemplu, anul trecut, care a fost unul foarte bun din punctul de vedere al precipitaţiilor, energia hidro a avut o pondere de aproape 36% în producţia naţională de energie, iar cea termo de aproximativ 34%.

Încă o reorganizare

CEN Turceni trece în acest moment prin cel de-al treilea proces de reorganizare iniţiat în ultimii trei ani după ce compania ar fi trebuit să facă parte din structura unui campion naţional, apoi dintr-unul din cei doi giganţi energetici ima­ginaţi de statul român, care acum, sub presiunea FMI, s-au transformat în două complexuri mari bazate exclusiv pe sectorul termo.

CEN Turceni, alături de celelalte două complexuri energetice din bazinul Olteniei, Rovinari şi Craiova, împreună cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar trebui să formeze în perioada următoare o singură structură, Complexul Energetic Oltenia. Compania Naţională a Huilei alături de termocentralele Deva şi Paroşeni ar urma să formeze o nouă structură, şi anume Complexul Energetic Hunedoara.

Acest nou plan de reorganizare a producţiei de energie a fost aprobat recent de Guvern, măsura fiind inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Conform documentului convenit cu FMI, noile companii energetice vor fi privatizate până la finele lunii iunie 2012, potrivit Mediafax. Această soluţie a venit după ce alte două planuri de reorganizare a sistemului energetic au picat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO