Companii

Centrofarm incepe ofensiva in provincie prin deschiderea de farmacii in centre comerciale

14.09.2007, 19:05 68

Reteaua de farmacii Centrofarm, care opereaza 33 de unitati in Capitala si in judetul Ilfov, si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa deschida sapte farmacii in afara Bucurestiului, proiect pentru care a alocat cateva sute de mii de euro. Cele sapte unitati reprezinta inceputul extinderii Centrofarm in afara Capitalei.
"Avem deja o farmacie in Constanta, ceea ce reprezinta un prim pas important pentru noi. Unitatile pe care le vom deschide in perioada urmatoare sunt situate in cadrul centrelor comerciale si ne vom dezvolta in continuare pe aceasta strategie in functie de oportunitati", a spus Dorin Catana, director general al Centrofarm. Printre avantajele aduse de farmaciile deschise in cadrul centrelor comerciale se numara fluxul mare de clienti, insa la puncte slabe se contabilizeaza cheltuielile mari, mai exact nivelul chiriilor din aceste locatii.
Unitatile urmeaza sa fie situate in Targu Mures (doua dintre ele), Alba Iulia, Brasov, Pitesti, Vaslui si Bacau. Cele din Targu Mures si Pitesti vor fi situate in cadrul hipermarketului Auchan.
In ceea ce priveste veniturile pe care Centrofarm se asteapta sa le obtina in provincie, Dorin Catana spune ca vor fi mai mici comparativ cu cele din Bucuresti.
La mijlocul anului 2005, Centrofarm a demarat un amplu proces de reasezare pe piata, reteaua fiind cea mai veche din Bucuresti, prima farmacie cu acest nume aparand in 1984. Cu toate acestea, cel mai mare volum al investitiilor a fost derulat anul trecut pentru ca in acest moment intregul proces sa fie finalizat.
Numele Centrofarm a ramas acelasi de la aparitia primei farmacii, cu toate ca majoritatea retelelor existente inainte de 1990 au trecut prin procese de rebranding in ultimii ani, mai ales in cazul celor care au fost integrate in alte companii.
Schimbarile care s-au produs la nivelul Centrofarm au vizat atat imaginea, cat si portofoliul de produse, implementarea unei linii mai mari de dermatocosmetice si reorganizarea structurii de conducere.
Suprafata medie a unei farmacii Centrofarm este de 150 de metri patrati.
Actionarul majoritar al Centrofarm este compania Generalcom, cu 74,06% din actiuni. Alti actionari importanti sunt Fondul Proprietatea (17,34%) si AVAS (0,15%), potrivit ultimei raportari de pe piata RASDAQ, unde compania este listata.
In primul semestru al acestui an Centrofarm a trecut pe profit, inregistrand un rezultat net de 1,6 mil. lei (0,48 mil. euro), comparativ cu pierderile de 1 mil. lei (0,28 mil. euro) in perioada similara a anului trecut.
Veniturile totale inregistrate de companie au ajuns in aceasta perioada la 33,3 mil. lei (10 mil. euro), apreciindu-se cu 82% fata de prima jumatate a anului 2006.
In prezent, cele mai importante retele de farmacii locale sunt Sensiblu (parte a grupului A&D Pharma), Help Net, Catena, City Pharma, Dona si Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO