Companii

CEO-ul Diverta: Am intrat in imposibilitatea de a plati furnizorii. Cei mici au vrut sa ceara insolventa

Amalia Buliga, 29 de ani, noul director general al Diverta

Amalia Buliga, 29 de ani, noul director general al Diverta

30.05.2010, 23:48 307

Cu datorii catre furnziori si centre comerciale de peste 10 mil.euro si credite de investitii de 8,5 milioane de euro, lantul delibrarii Diverta, controlat de omul de afaceri Octavian Radu sicare a intrat in insolventa, se pregateste de reorganizare invederea achitarii datoriilor.

"A fost singura solutie pe care am avut-o. Problemele au aparutdin luna august a anului 2008, prima luna cand vanzarile companieiau stagnat, lucru la care nu ne asteptam", a declarat AmaliaBuliga, 29 de ani, noul director general al Diverta, care a preluatconducerea operatiunilor luna trecuta. Anterior, timp de patru aniBuliga a ocupat pozitia de CFO in cadrul companiei.

Ea a precizat ca in 2008 nu s-a actionat in vederea negocieriichiriilor, care reprezinta cele mai importante costuri pe care lesuporta compania, adica 25% din costurile totale, in timp cesalariile reprezinta 12%.

"Dupa ce am vazut ca vanzarile incep sa se contracte de la lunala luna am luat masuri. Am negociat in primul rand chiriile pe carele platesc magazinele din centrele comerciale si am reusit saobtinem reduceri de pana la 50% in unele cazuri. De asemenea, am efectuat platilecatre furnizori mai tarziu", a spus Amalia Buliga, adaugand ca desiau fost luate aceste masuri, compania nu a putut evita problemelede cash-flow.

Nu au putut plati furnizorii

Lantul de librarii Diverta opereaza in prezent 62 de magazine pepiata romaneasca, care cumuleaza o suprafata de desfacere de 24.000de metri patrati, cele mai multe unitati fiind in interiorulcentrelor comerciale din tara. Compania si-a redus stocurile cu 20%si a imbunatatit viteza de rotatie in vederea reduceriicosturilor.

Afacerile retailerului s-au ridicat anul trecut la 30 demilioane de euro, mai putin cu 37% fata de anul anterior, iarpierderile operationale erau de 600.000 de euro.

Cea mai mare contributie in vanzarile Diverta le au cartile,aproape 35%, produsele de papetarie, aproape 20%, produsele dinmedia 20%, restul vanzarilor fiind generate de jucarii si produsede IT.

Vanzarile Diverta au continuat sa scada si in 2009, primul an incare compania a finalizat pe pierderi.

"Am intrat in imposibilitatea de a plati furnizorii. Cei carorale aduceam 5-10% din total rulaj au inteles situatia prin caretrecem, insa furnizorii mai mici au vrut sa ceara insolventacompaniei." Oficialul Diverta spune ca a avut si sustinereabancilor, care au stopat ratele de investitii.

In primul trimestru al anului acesta Diverta nu a inregistratprofit, pozitionandu-se la nivelul zero. "Acum incercam sa cumulamcash, dar cred ca vom reusi abia in septembrie, decembrie saincepem sa restituim datoriile. Sa vedem cand vom resetasoldurile", a spus oficialul companiei.

Planul de reorganizare al Diverta implica inchiderea unormagazine neprofitabile. Valoarea stocului pe care il are Divertaeste de 7,5 milioane de euro, in timp ce valoarea neta a activelorfixe ale companiei se ridica la 6 milioane de euro.

"Este vorba de zece magazine a caror inchidere o analizam,magazine care ar fi trebuit sa intre in fluxul de inchideri de anultrecut in mod normal", a spus Buliga, adaugand ca va continuanegocierile pentru micsorarea chiriilor.

Directorul general al Diverta sustine ca trebuie sa iasa dinprocedura de reorganizare in 18 luni, dupa cum prevedeprocedura.

Ce strategie va aplica Diverta dupareorganizare

"Vom pastra modelul de business pe care il avem, adica vomcontinua operarea de magazine in centre comerciale, vom pastrapolitica de pret si pozitionarea pe produse premium care o avem", aspus Buliga.

Pretul unei carti in magazinele Diverta incepe de la 40 de lei(aproape 10 euro), iar al unei jucarii, spre exemplu altrenuletului Tomy Thomas, incepe de la aproape 50 de lei. "Doar lajucarii au fost reduse cu 5% preturile".

Amalia Buliga sustine ca Diverta va continua planul deorganizare pe o structura de tip holding si ca ia in continuare inconsiderare listarea la Bursa, dorindu-se listarea a mai putin de50% din actiuni prin compania Diverta Holding, care va detineactiuni la Diverta 3000 SA si Diverta Magazin

"Au fost mai multe fonduri de investitii cu care am discutat invederea realizarii unui parteneriat. Deocamdata nu s-a semnatnimic, am oferit doar date. Incercam sa atragem capital strain.Compania care se va ocupa de listare este Intercapital."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO