Companii

Cer senin pentru agentiile de turism, dupa un an cu cresteri de 25%

Cer senin pentru agentiile de turism, dupa un an cu cresteri de 25%

Click pentru imaginea marita

16.06.2008, 18:56 21

Primii zece jucatori de pe aceasta piata au obtinut anul trecut afaceri de peste 240 de milioane de euro, fata de cele 192 de milioane de euro adunate in 2006, potrivit datelor primite de la companii.
Pentru anul acesta previziunile sunt si mai optimiste, startul bun fiind dat de evenimente precum Summitul NATO care a avut loc in aprilie la Bucuresti sau de Campionatul European de fotabal unde Romania este din nou prezenta dupa o absenta de opt ani.
Potrivit datelor publicate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), anul trecut au sosit in Romania cu 10% mai multi turisti, in timp ce cu 25% mai multi romani au ales sa-si petreaca vacantele in strainatate in conditiile in care destinatiile preferate ale romanilor au ramas in continuare Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania si Italia. Cresterea a fost stimulata si de marirea numarului de curse charter astfel incat pentru cele peste 30 de destinatii catre care touroperatorii membri ANAT au operat au fost inregistrate 80 de curse charter in 2007.
Desi marea majoritatea a romanilor aleg in continuare destinatii traditionale, la nivelul anului trecut s-a conturat o crestere accentuata pe segmentul destinatiilor exotice sau al croazierelor.
Astfel, mai multi turisti ca in anii precedenti se indreapta catre destinatii exotice sau indepartate, precum Africa (Kenya), Dubai, America Latina, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Japonia.
Pe partea de croaziere, potrivit agentiilor de turism, anul trecut numarul pachetelor vandute pe piata locala a crescut cu aproximativ 50% fata de 2006, pana la un nivel de 3.000 de astfel de vacante. Cu toate ca este considerat un produs de lux al carui pret poate ajunge si pana la 27.000 de euro, agentiile de turism spun ca si anul acesta se va inregistra un ritm de crestere foarte mare, croazierele avand potentialul de a deveni vedetele ofertelor agentiilor de turism.
In sezonul estival de anul trecut, care datorita temperaturilor foarte bune a inceput din mai si a tinut pana in septembrie, romanii au cheltuit pe vacante in strainatate aproape jumatate de miliard de euro, aproape 700.000 de oameni alegand oferta de turism extern. Astfel, potrivit ANAT, aproape 200.000 au ales ca destinatie Grecia, 200.000 au optat pentru Bulgaria, 80.000 au plecat in Turcia, 35.000 in Spania si 20.000 in Tunisia. Restul au optat pentru destinatii precum Franta sau Italia, dar acestia sunt mai greu de cuantificat pentru ca au ales circuite culturale.
Toate aceste cresteri au adus industriei ospitalitatii locale incasari de aproximativ 1.068 miliarde de euro, cu 34 de milioane de euro mai mult decat in 2006. Suma a fost depasita insa de cheltuielile pe care le-au facut romanii in strainatate care au ajuns la un nivel de 1,1 miliarde de euro, cu 66 de milioane de euro mai mult fata de nivelul inregistrat in 2006.
In aceste conditii, deficitul din turism pe anul trecut a fost de 33 de milioane de euro, in crestere semnificativa fata de cel de un milion de euro inregistrat anul trecut. Reprezentantii ANAT spun ca mediului local ii lipseste atractivitea, nu are deocamdata instrumentele necesare pentru a-i face pe turistii straini sa cheltuiasca mai mult cand vin in vacante in Romania.
O alta problema este faptul ca deocamdata jumatate din cei care vin pe plan local nu fac turism in adevaratul sens al cuvantului, ci se inscriu in categoria turismului de business. Astfel, daca anul trecut au venit in tara 2 milioane de turisti straini, mai bine de jumatate din acest numar au venit pentru afaceri.
Pentru anul acesta se asteapta o crestere a numarului de turisti cu aproximativ 10%-15%.
Unul dintre putinii ani in care banii cheltuiti de straini pe vacante in Romania au fost mai multi decat cei dati de romani pe vacante in strainatate a fost 2005. In anul urmator turismul intern a fost afectat de gripa aviara din zona Dobrogei, care a scazut incasarile de pe Litoral, dar si de conditiile meteorologice nefavorabile.
Potrivit Eurostat, Romania s-a plasat anul trecut pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste ritmul de crestere al numarului noptilor de cazare, procentajul fiind de 9,1% fata de 2006.
Inaintea Romaniei se afla Polonia cu un ritm de 11,5%, fiind urmata de Letonia 9%, Malta 8,5% si Olanda cu 8,3%. Numarul innoptarilor in hoteluri si unitati de cazare turistice din Romania s-a ridicat, anul trecut, la 19,7 milioane, in timp ce totalul din Uniunea Europeana (UE) a urcat la 1,57 miliarde. Raportat la numarul de innoptari, Romania se situa in 2007 pe pozitia 15 la nivelul UE.
Potrivit celui mai recent studiu elaborat de World Travel and Turism Council (WTTC), turismul in Romania este in continuare un contribuitor extrem de slab la Produsul Intern Brut (PIB), iar joburile din acest sector sunt privite ca ultima optiune de cariera tinand cont de nivelul scazut al remuneratiilor.
Desi ca ritm de crestere piata locala este fruntasa, ca valoare Romania se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste incasarile din turism.

Cinci cifre pentru o vacanta de milioane
1,068 miliarde de euro - banii pe care i-au lasat strainii in Romania pe vacante anul trecut
1,1 miliarde de euro - banii pe care i-au cheltuit romanii in strainatate pe vacante in 2007
3.000 - numarul de croaziere cumparate de romani in 2007, in crestere cu 50% fata de 2006
2 milioane - numarul de turisti straini care au venit anul trecut in Romania fie pentru business, fie pentru leisure
0,7 milioane - numarul romanilor care au ales sa plece in Grecia, Bulgaria sau Turcia in vacanta de vara a anului 2007
Sursa: BNR, ANAT, companiile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO