Companii

CFR Marfă va fi vândută până în toamna 2012

CFR Marfă va fi vândută până în toamna 2012

Foto: Shutterstock

Autor: Dinca Thomas

08.12.2011, 13:55 295

Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor cu management privat şi vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie 2012 şi în care să poată fi implicate BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Modificările au fost convenite în ultimele negocieri dintre Executiv şi Fondul Monetar Internaţional, din toamna acestui an, şi incluse în scrisoarea de intenţie.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, relevă intenţia autorităţilor de a vinde pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă către un investitor strategic şi de a încheia privatizarea până la sfârşitul lunii octombrie 2012, fiind luată în calcul şi atragerea în acest proces a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

BERD şi IFC au fost cooptate de Guvern şi la privatizarea Băncii Comerciale Române, în 2004, când cele două instituţii au plătit 222 milioane dolari pentru 25% plus două acţiuni la BCR. Doi ani mai târziu, Erste Bank preluat controlul BCR prin cumpărarea unui pachet de 61,8825% din acţiuni, contra sumei de 3,75 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC.

În scrisoarea de intenţie semnată de Guvern şi FMI în luna septembrie, anterior acestei ultime înţelegeri, CFR Marfă era inclusă în grupul primelor nouă companii pentru care va fi angajat un manager privat, cu perspectiva vânzării doar a unui pachet de 20% din acţiuni.

În toamna acestui an însă, CSAT a decis vânzare a peste 50% din acţiuni, preşedintele Traian Băsescu afirmând că CFR Marfă a fost "profund căpuşată" prin serviciile care i s-au prestat şi că singura metodă de diminuare a vulnerabilităţii companiilor de stat este privatizarea.

Conform ultimei înţelegeri cu FMI, statul va angaja un consultant pentru privatizare până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, va publica prospectul de vânzare a acţiunilor până la jumătatea lunii iunie 2012 şi va încheia privatizarea până la sfârşitul lunii octombrie 2012.

În acest interval vor continua măsurile prin care firmele rău-platnice să fie convinse să îşi achite facturile restante, prin trimiteri de preavize şi dispunerea de "măsuri legale" împotriva acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO