Companii

Charlemagne: Vedem mai multe oportunitati, in conditiile in care anul trecut terenurile erau supraevaluate

Charlemagne: Vedem mai multe oportunitati, in conditiile in care anul trecut terenurile erau supraevaluate

60% dintre apartamentele situate in proiectul Asmita au fost vandute

24.07.2008, 18:54 181

"Acum incepem sa vedem din ce in ce mai multe oportunitati, in conditiile in care anul trecut proprietatile erau supraevaluate. Preturile terenurilor sunt ceva mai mici si proprietarii mai flexibili si avem mai multe oportunitati sa intram in co-dezvoltari", a declarat Mihai Diaconescu, unul dintre reprezentantii companiei engleze pe piata locala.
Diaconescu si Dennis Selinas sunt singurii angajati ai Charlemagne in Romania, piata in care compania a inregistrat un profit de 20 de milioane de euro in aproximativ un an si jumatate, din achizitia pentru aproape 90 de milioane de euro a trei cladiri de birouri (PGV Tower, Millennium Business Center si Construdava) care au fost vandute ulterior catre DEGI pentru mai mult de 110 mil. euro.
Activitatea companiei pe piata locala se reduce in prezent la o participatie de 50% in cadrul ansamblului rezidential Asmita Gardens (788 de locuinte) aflat in constructie, turnul de birouri Euro Tower aflat in dezvoltare pe bulevardul Barbu Vacarescu, in care Charlemagne detine 40%, precum si un alt proiect de dezvoltare a unor spatii de birouri, pe un teren de 16.000 mp situat vizavi de proiectul Baneasa, in care britanicii au 50%.
"Nu avem structura necesara (din punctul de vedere al echipei - n.r.) sa gestionam singuri dezvoltarea unui proiect pe piata locala. Nu vom mai face achizitii de proprietati finalizate deoarece randamentele au scazut mai repede decat ne asteptam", adauga Diaconescu.
In cadrul fondului responsabil cu activitatea de dezvoltare, administrat de Charlemagne (ECDC), lichiditatile disponibile depasesc 30 de milioane de euro, ceea ce ar putea reprezenta un volum al investitiilor de circa 300 de milioane de euro, in urma incheierii de parteneriate si cu conditia obtinerii de finantari bancare.
Singurul proiect rezidential in care Charlemagne s-a implicat pe piata locala este ansamblul Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii, in care au fost vandute pana in prezent 60% dintre locuinte, respectiv circa 470 de apartamente dintr-un total de 788 de unitati.
"Pentru a-si putea permite o locuinta in cadrul Asmita, veniturile lunare per familie sunt de minim 1.500 de euro. Pretul mediu pe metru patrat construit in cadrul proiectului a ajuns la 1.600 de euro plus TVA", au precizat reprezentantii dezvoltatorului.
Proiectul Asmita, finantat printr-un credit de la Alpha Bank, este construit de Strabag, iar conceptul a fost realizat de firma de arhitectura Westfourth. Project managerul acestui proiect este firma britanica Gardiner & Theobald, iar vanzarile sunt realizate prin intermediul firmei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pentru proiectele de birouri aflate in dezvoltare Charlemagne are incheiate parteneriate cu olandezii de la Cascade Group pentru imobilul de birouri Euro Tower si cu omul de afaceri Bogac Altay pentru proiectul de pe Drumul National 1, care se afla in faza de obtinere a autorizatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO