Companii

Chinezii, americanii şi elveţienii domină exporturile de peste 2 miliarde de euro de grâu, porumb şi floarea soarelui. Cerealcom Dolj, companie controlată de Mihai Anghel, este singurul trader de cereale cu capital românesc din top zece cei mai mari exportatori de cereale din România în 2020

Chinezii, americanii şi elveţienii domină exporturile...

Autor: Florentina Niţu

22.03.2021, 00:07 336

În 2020, România a exportat 11,4 milioane de tone de cereale în valoare de 2,16 miliarde de euro, valoare comparabilă cu cea din anul 2019.

Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agro-ali­mentară din China, cu afaceri de peste 4 miliarde de lei pe plan local, conduce detaşat topul celor mai mari zece exportatori de cereale din România, după ce a urcat cinci poziţii în 2020, în topul celor mai mari 500 de exportatori, ajungând pe locul 11 în clasamentul general şi pe unu în agricultură, potrivit datelor de la INS.

Creşterea volumului exportat de chinezi i-a determinat să-şi facă un nou siloz de cereale, astfel că la începutul anului 2021 reprezentanţii companiei au anunţat că au construit un siloz de cereale cu o capacitate de depozitare de 25.000 de tone la Calafat, în judeţul Dolj, acesta fiind ce de-al patrulea siloz din România.

Totuşi, companiile concurente au înregistrat scăderi. Americanii de la CHS, Cargill ori ADM şi elveţienii de la Ameropa şi Glencore, au coborât câteva poziţii în clasamentul celor mai mari exportatori. De altfel, locurile în top zece au fost inversate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO