Companii

Chinezii, americanii şi elveţienii îşi împart exporturile de cereale „româneşti“ de 2 miliarde de euro

Chinezii, americanii şi elveţienii îşi împart...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.04.2019, 08:15 4578

Traderii COFCO International (fosta Nidera), parte a grupului chinez cu acelaşi nume, ADM România Trading, parte a grupului ADM din SUA, şi Ameropa Grains, deţinut de grupul cu acelaşi nume din Elveţia, au fost anul trecut cei mai mari expor­tatori de cereale, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimii ani, bătălia pentru primul loc s-a dat între COFCO şi ADM, tra­deri care în 2018 şi-au păstrat poziţiile în ierarhia dominată de jucători străini.

Traderii de cereale au venit în România în urmă cu mai bine de 15 ani, atraşi de producţiile agricole bo­gate deţinute de fermierii locali, dar şi de accesul facil spre alte ţări prin in­termediul porturilor de la Dunăre şi de la Marea Neagră.

De altfel, jumătate din exportul de cereale din România merge în ţări din Europa şi jumătate în alte ţări precum Turcia sau Egipt. În plus, traderii de cereale au cumpărat sau au ridicat silozuri în partea de vest a ţării ca să exporte mai uşor cerealele.

Dacă fermierii sunt majoritar români, în ceea ce priveşte comerţul cu cereale, puţini oameni de afaceri români au reuşit să se impună pe piaţă.

De exemplu, în topul celor mai mari exportatori de cereale şi-a făcut loc un singur antreprenor român, Mihai Anghel, proprietarul Cereal­com Dolj.

Compania s-a situat anul trecut pe locul nouă în topul celor mai mari exportatori de cereale.

În total, exporturile de cereale s-au situat anul trecut la peste 2,1 mi­liarde de euro, livrările de orz, grâu, orez şi porumb fiind în creştere cu 9% faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO