Companii

Chinezii au făcut o fabrică de cărămizi de 15 mil. € în Constanţa

Chinezii au făcut o fabrică de cărămizi de 15 mil. € în Constanţa

Autor: Mirabela Tiron

11.04.2012, 00:05 2468

Singura investiţie greenfield din producţie pe care o finalizează chinezii anul acesta pe piaţa românească este o fabrică de cărămizi din judeţul Constanţa, un proiect de 12-15 mil. euro, potrivit lui Sorin Va­silescu, directorul Departamentului de Investiţii Străine din Ministerul Economiei, prezent ieri în cadrul unei mese rotunde privind cooperarea româno-chineză. Câţiva oficiali chinezi şi repre­zen­tanţi ai autorităţilor române au fost prezenţi la acest eve­niment, care a avut loc la Camera de Comerţ şi In­dustrie.

Compania care dezvoltă această fabrică de cără­mizi este Golden Way Development BV, iar firma din România care se va ocupa de derularea investiţiei este Long Wall Brick. Oamenii de afaceri chinezi au venit în ţară în urmă cu doi ani pentru acest proiect. Terenul concesionat de către investitorul chinez este de 35.000 de metri pătraţi, fiind situat în apropiere de calea ferată. ZF nu a reuşit să îl contacteze pe repre­zentantul firmei Long Wall Brick.

În România sunt circa 10.300 de firme cu capital chinezesc, cu un capital social vărsat de 390 de milioane de dolari. Printre companiile chineze se numără DHS Sport din Deva, care produce biciclete, Rich Sport, care asamblează scutere şi motorete şi China Town din Afumaţi, ce ad­mi­nistrează un complex comercial cu 1.240 de magazine, inau­gurat în urma unei investiţii de 27 milioane euro anul trecut.

Valoarea schimburilor comerciale româno-chineze a fost de 4 mld. dolari anul trecut, din care circa 544 mil. dolari reprezintă exporturile României în China iar restul im­por­turile din China, balanţa comercială fiind negativă. Im­por­tu­rile din China s-au dublat comparativ cu anul 2005.

Unele firme din China prospectează oportu­nităţile de pe piaţa românească, fiind interesate să facă investiţii în Ro­mânia şi să încheie parteneriate în această ţară, "bogată în re­surse naturale şi energetice" şi cu "condiţii favorabile" pentru afaceri, a susţinut Yu Ping, vicepreşedintele CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade). Fără a preciza numele firmelor din China care plănuiesc să in­ves­tească pe piaţa locală, Yu Ping a precizat că aceste com­panii trebuie ajutate să identifice oportunităţile de pe piaţa locală.

Potenţialul imens al Chinei nu se reflectă şi în poziţia pe care o au chinezii pe piaţa locală, potrivit lui Sorin Vasilescu, di­rectorul Departamentului de Investiţii Străine din Ministerul Economiei, care a subliniat în cadrul mesei rotunde că cele mai multe firme cu capital chinez se ocupă în România de comerţ angro şi en detail, aducând produse care nu sunt de cea mai bună calitate.

"Insistăm ca firmele din China cu potenţial mare de export să considere România ca poarta de intrare în Europa. În România costul cu forţa de muncă este mic iar statul acordă facilităţi investitorilor", a spus Vasilescu.

Coloana vertebrală a relaţiei româno-chineze ar trebui să fie reprezentată de implicarea chinezilor în proiecte de infra­struc­tură rutieră şi din sectorul energetic dar şi de par­te­ne­riate în agricultură, industria alimentară şi IT&C, potrivit lui Radu Zaharia, director general în cadrul Ministerului Eco­no­miei, Comerţului şi Mediului de afaceri din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO