Companii

Chiriaşii din centrul Capitalei plătesc cu până la 63% mai puţin pe spaţii faţă de începutul crizei

Chiriaşii din centrul Capitalei plătesc cu până la 63% mai puţin pe spaţii faţă de începutul crizei

Autor: Izabela Badarau

02.09.2010, 23:04 51

Topul celor mai mari scăderi de chirii la spaţiile comercialedin centrul Capitalei indică pe primele trei locuri Pieţele AlbaIulia, Muncii şi Iancului, cu reduceri de peste 60% la chiriileplătite, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţăimobiliară MORE Real Estate Services, cu afaceri de aproape unmilion de euro anul trecut.

Astfel, în Piaţa Alba Iulia şi pe bulevardul Decebal, nivelulchiriilor la spaţiile comerciale a scăzut de la 80 euro/mp, cât seplătea în medie pe lună în semestrul doi din 2008, la 30 euro/mpanul acesta, potrivit analizei citate. Studiul a fost realizatluând în calcul în jur de 500 de spaţii comerciale dinBucureşti.

Pe Calea Călăraşilor, bulevardul Ferdinand I şi PacheProtopopescu, scăderea a fost de la 65 euro/mp la 25 euro/mp,potrivit studiului. Nivelul chiriilor menţionate în studiu esteconform contractelor încheiate efectiv între proprietari şichiriaşi, precizează autorii studiului, în timp ce chiria cerutăiniţal de proprietari este mai ridicată cu 10-15% sau chiar cu 30%în unele cazuri. În urma negocierilor, nivelul chiriei scade îngeneral, spune Ilias P. Papageorgiadis, CEO al MORE Real EstateServices.

"S-a întâmplat ca un client să plătească în 2008 o chirie de 95de euro pe metru pătrat, iar în 2010 a cerut renegocierea.Proprietarul a propus o chirie de 70 de euro pe metru pătrat, darcontractul s-a încheiat în final la 53 de euro", spunePapageorgiadis. Compania are printre clienţi patru bănci, dintrecare două greceşti, investitori străini, agenţii imobiliare,proprietari sau chiar avocaţi.

MORE Real Estate Services a încheiat anul trecut cu un profit de1,5 mil. lei (355.000 de euro). În primul semestru de anul acestaprofitul companiei a crescut cu 3%, iar veniturile au stagnat, sprecomparaţie cu primul semestru al anului trecut, spune directorulcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO