Companii

Cine a dus în spate economia României în pandemie: Doar 23 din cele 65 de sectoare majore din economie au fost pe plus în 2020 şi în 2021

Cine a dus în spate economia României în pandemie:...

Autor: Cristina Roşca

20.09.2022, 00:08 2325

Comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata, construcţii, servicii informatice şi sănătate publică sunt câteva exemple.

Doar 23 dintre cele 65 de sectoare majore din econo­mie au fost pe plus în fiecare din ultimii doi ani marcaţi de pandemie şi de o impre­dictibilitate fără precedent.

La o privire de ansamblu, 2021 a fost mai bun decât precedentul pentru cele mai multe industrii, dat fiind că în primul an de pandemie varii domenii au fost lovite din plin, de la HoReCa la agenţii de turism şi de la agenţii de pariuri şi jocuri de noroc (închise o vreme şi funcţionând cu restricţii în rest) la activităţi sportive – afectate şi ele de aceleaşi restricţii. În 2020, mai bine de 60% dintre sectoarele analizate de ZF (40 din 65 de industrii) au postat scăderi.

De aceea, ZF a încercat să vadă care sunt acele domenii ce au fost pilonii de sprijin ai economiei în pandemie, în fiecare dintre cei doi ani. Doar 23 de sfere de activi­tate au reuşit să crească şi în 2020 (versus 2019) şi anul trecut (versus precedentul).

Aceste domenii, care au reprezentat pilonii de sprijin ai economiei în vremea crizei sanitare, adună peste 410.000 de firme, cu afaceri de 1.100 mld. lei şi 2 milioane de salariaţi.

Ţinând cont că tot mediul de business românesc a raportat afaceri de puţin sub 2.000 de miliarde de lei în 2021, rezultă că firmele active în unul dintre cele 23 de sectoare au contribuit cu mai bine de jumătate la total.

Ponderea se păstrează şi la număr de firme şi la număr de salariaţi, deci putem spune că o treime din sectoarele din economie ţin în spate mai bine de 50% din mediul de business.

Comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata, construcţii, servicii informatice şi sănătate publică sunt doar câteva exemple. Printre cele mai bune evoluţii anul trecut le-a avut, din nou, sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale, care se află pe locul secund ca ritm de creştere (după prelucrarea lemnului), cu un plus de 28,4%.

Există însă mai multe sectoare care au reuşit să crească în cei doi ani de pandemie, să se dezvolte în pofida unei impredictibilăţi fără precedent, dar faptul că industrii precum servicii informatice, alte activităţi ştiinţifice şi tehnice sau cercetare-dezvoltare se găsesc printre ele demonstrează că economia locală nu doar că e pe plus, dar devine tot mai complexă. Creşterea accelerată a unor domenii cu valoarea adăugată brută mare duce în timp la o dezvoltare sustenabilă şi la un nivel de trai mai bun.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO