Companii

Cine crede în România: Dedeman, One şi micii investitori sunt starurile pieţei imobiliare din ultimii cinci ani. Americanii, francezii şi italienii lipsesc aproape complet

Cine crede în România: Dedeman, One şi micii...

Autor: Bogdan Alecu

25.02.2025, 19:21 1801

Dedeman cu aproape 600 mil. euro, One cu circa 100 mil. euro şi alşi investitori mai mici cu încă circa 550 mil. euro reprezintă adevăratele staruri ale pieţei imobiliare din ultimii cinci ani. Românii au investit mai mult în piaţa locală decât olandezii, austriecii şi britanicii la un loc.  

 

Românii, cu un volum de aproape 1,2 miliarde euro şi o cotă de 26%, au fost cei mai importanţi investitori din ultimii cinci ani pe piaţa locală. Fraţii Pavăl, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fost cei care au pariat cei mai mulţi bani pe România. De partea cealaltă, Remon Vos cu CTP, dar şi AFI Europe, au fost străinii care au crezut cel mai mult în potenţialul României.  

În continuare, investitorii din Europa de Vest, din ţări precum Austria, Olanda, Belgia sau Marea Britanie, au fost cei mai activi cumpărători de active imobiliare pe piaţa locală în ultimii cinci ani (2019 – 2024), realizând plasamente de 1,75 mld. €, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Cota lor de piaţă a fost de circa 39% dintr-un volum total tranzacţionat de 4,5 mld. € în perioada analizată. 

Investitorii din Europa Centrală şi de Est au cumpărat active imobiliare în valoare de 560 mil. euro (13% cotă de piaţă). Investitorii din Orientul Mijlociu au realizat plasamente de 388 mil. euro, în timp ce nivelul de activitate al investitorilor din Africa de Sud s-a mai diminuat, aceştia având o cotă de piaţă de 7%. 

În ciuda climatului volatil, marcat de numeroase evenimente cu impact major, piaţa locală a continuat să atragă investitori noi, atât locali, cât şi cu capital străin, printre aceştia numărându-se M Core (Marea Britanie), Supernova (Austria), Adventum Group (Ungaria), Fortress (Africa de Sud), Oresa Industra (Suedia), BT Property (Romania), Vectr Holdings (India), Vincit Union (Letonia), W&E Assets (USA) sau AYA Properties (Belgia).  

Analizând activitatea companiilor care aveau deja prezenţă pe piaţa locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de Pavăl Holding, CTP şi AFI Europe, investitori care şi-au consolidat poziţiile pe piaţă prin preluarea de portofolii de clădiri de birouri (Pavăl Holding şi AFI Europe) şi de parcuri industriale şi de logistică (CTP). Preluările au reprezentat şi ieşirea de pe piaţa din România a grupului austriac CA Immo, de pe segmentul de birouri a grupului sud african NEPI Rockcastle şi de pe cel industrial a celor de la Globalworth. 

Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Piaţa imobiliară locală a atras în ultimii cinci ani capital din peste 20 de ţări de pe patru continente dar, cu toate acestea, investitorii europeni, incluzându-i aici şi pe cei români, au fost responsabili pentru circa 80% din volumul tranzacţionat. Apetitul jucătorilor din Europa de Vest pentru achiziţii a rămas ridicat şi la începutul acestui an, dar vedem un interes în creştere şi din partea jucătorilor din Europa Centrală şi de Est”. 

Per total, în perioada 2020 – 2024, au fost înregistrate 159 de tranzacţii, valoarea medie fiind de peste 28 de milioane de euro. Cele mai tranzacţionate proprietăţi au fost imobilele de birouri, cu un volum care a depăşit 2,2 miliarde de euro şi o cotă de aproape 50% din total, acestea fiind urmate de proiectele comerciale, cu o cotă de 24%, respectiv de proprietăţile industriale (19%).  

Circa 60% din volumul investit a fost direcţionat către proprietăţi situate în Bucureşti, în condiţiile în care peste un sfert din piaţă este reprezentat de achiziţii de portofolii de active amplasate în mai multe oraşe din ţară.  

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând ȋn toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat în ultimii cinci ani în tranzacţii cu o valoare cumulată de circa 500 de milioane de euro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels