Companii

Cine este De’Longhi

Autor: Laurentiu Cotu

25.01.2012, 16:02 904

Producătorul italian de electrocasnice De'Longhi, a realizat în 2010 venituri totale de 1,62 mld. euro, având un număr mediu de 7.083 de angajaţi. Totodată, în 2010 EBITDA (profitul operaţional) De'Longhi a fost de 193,1 mil. euro, iar câştigul net a ajuns la 74,9 mil. euro, conform site-lui companiei. Potrivit unor rezultate preliminarii afişate pe site-ul companiei, grupul De'Longhi a realizat în 2011 venituri consolidate de 1,8 mld. euro, în creştere cu 10,8% faţă de anul 2010.

Producătorul italian activează pe piaţă prin două divizii (echipamente de uz casnic şi echipamente profesionale), iar anul trecut ambele dizivii au înregistrat creşteri, de 11,3%, respectiv 8,8%. Divizia de echipamente de uz casnic cuprinde toate categoriile de produse care sunt comercializate prin canale de consum (lanţuri de specialitate, angrosişti, magazine, OEM, catalogul de vânzări). Produsele italienilor sunt aparate electrocasnice de încălzire şi climatizare (radiatoare, aeroclimă), de gătit (mixere de bucătărie, aparate de cafea, expressoare, toastere, fierbătoare electrice, cuptoare cu microunde, storcătoare de fructe, aparate de îngheţată, roboţi de bucătărie), aparate de curăţare şi de călcat (aspiratoare, fiare de călcat).

Brandurile prezente pe piaţă sunt DeLonghi, Kenwood, Ariete, Simac, Climaveneta sau Dlradiators. Peste 13% din vânzările De'Longhi se realizează pe piaţa din Italia, 11% în Germania, 9% în UK, în America de Nord 7%, iar restul vânzărilor în alte ţări din lume.

Compania a fost înfiinţată de familia De'Longhi în anul 1902 (un atelier meşteşugăresc), iar în prezent grupul italian deţine fabrici în China Rusia şi Italia. La începutul anilor '70, compania a început să comercializeze produsele proprii sub o marcă înregistrată. În anul 1975, primele radiatoarele electrice portabile au fost introduse pe piaţa echipamentelor electrocasnice de încălzire, iar din anul 1980 compania a intrat pe piaţa americană.

În urma extinderii, în anul 1994 compania Climaveneta a devenit şi ea parte din grupul De'Longhi, fiind specializată pe refrigerare, aer condiţionat, producerea de apă rece pentru procese industriale şi uz commercial, producţia de radiatoare. În anul 2001, italienii au cumpărat producătorul britanic de aparatură pentru casa Kenwood.

În ceea ce priveşte noile investiţii din parcul industrial Tetarom III, din Jucu, pe lângă italienii de la De'Longhi ar mai putea veni un producător de componete auto, care va investi 60 mil. euro şi va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă, conform preşedintelui CJ Cluj. Fără a preciza numele companiei, Tişe a mai spus că negocierile cu acest investitor sunt avansate, iar la mijlocul lunii februarie va putea fi anunţată investiţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO