Companii

Cine este sârbul care a adus Max Mara pe Calea Victoriei

Cine este sârbul care “dă afară” Stefanel, simbolul capitalismului românesc de după Revoluţie, de pe Calea Victoriei şi îşi “înfige” Max Mara în centrul modei româneşti?

Srdjan Kovacevic (Foto: Cristina Nichituş)

Autor: Cristina Roşca

18.08.2011, 12:00 2960

Dacă despre magazinele Max Mara, Ermeneglio Zegna sau Emporio Armani a auzit multă lume, din presă sau dintr-o simplă plimbare pe Calea Victoriei, despre Srdjan Kovacevic, sârbul care deţine aceste magazine, nu se ştiu foarte multe, pentru că spune el, a considerat că activitatea companiei sunt mai importante decât persoana.

Deşi este prezent în mediul de business local de aproape două decenii şi este unul dintre cei mai importanţi jucători din fashionul de lux, cu cele cinci francize pe care le deţine - Max Mara, Ermeneglio Zegna, Pal Zileri, Cocinelle şi Emporio Armani - Kovacevic este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri.

Kovecevic a venit pentru prima dată în România pentru a face business la începutul anilor '90 Atunci el a deschis un magazin de pantofi de lux în galeria World Trade Center a hotelului Sofitel. El îşi aminteşte că era anul 1994 când a decis să vândă pantofi Sergio Rossi şi Bally. Sârbul îşi aminteşte că trebuia să vândă pantofi care costau 350-400 de mărci germane, cu mult peste preţul unor pantofi vânduţi în România acelor vremuri, şi chiar şi în România actuală. Deşi recunoaşte că nu a fost uşor să vândă, el spune că exista o categorie de clienţi care era dispusă să plătească. Era vorba despre aceia care ieşiseră din ţară şi luaseră contact cu brandurile din străinătate. La momentul respectiv reuşea să vândă în medie o pereche de pantofi pe zi.

Sârbul, care vorbeşte o română impecabilă, spune că ales România pentru a face business pentru că şi-a dat seama că există un teren propice pentru profit.

În perioada '94-'99 omul de afaceri a deschis mai multe magazine în Bucureşti până să aleagă Calea Victoriei ca destinaţie pentru toate magazinele de modă pe care le va deschide. Primul a fost Max Mara în 1999, şi ultimul Emporio Armani, anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO