Companii

Cine îşi dispută locul doi în producţia farma după ce viitorul Europharm a devenit incert

Glaxo­Smith­Kline a anunţat că intenţionează să închidă fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov

Glaxo­Smith­Kline a anunţat că intenţionează să închidă fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov

Autor: Ioana David

01.07.2013, 21:35 1176

Cei mai mari zece producători far-ma­ceutici locali au înregistrat anul tre­cut o cifră de afaceri cumulată de peste 550 mil. euro, în uşoară creştere com­pa­rativ cu nivelul din 2011, arată un cal­cul al ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Terapia Ranbaxy şi Europharm îşi dis­pută de mai mulţi ani primele po­zi­ţii, însă 2013 va lăsa liberă poziţia a do­ua după ce gigantul britanic Glaxo­Smith­Kline (GSK) a anunţat că inten­ţionează să închidă fabrica Euro­pharm pe care o deţine la Braşov. Decizia a fost motivată de o „supracapacitate de producţie“ a formelor orale la nivelul între­gului grup şi va fi luată dacă în şa­se luni nu găseşte un cumpărător pentru fabrică.

Anunţul-surpriză şterge aproxima­tiv 20% din producţia de medicamente şi lasă liberă poziţia a doua. „Sunt con­vins că România rămâne in­te­resantă pen­tru investiţii în acest do­me­niu, ţi­nând cont că forţa de muncă este de trei-pa­tru ori mai ieftină ca în alte state cu tra­diţie“, a spus Ioan Nani, direc­torul ge­neral al Anti­biotice Iaşi, sin­gurul pro­du­cător far­ma deţinut de stat aflat în top zece.

Piaţa de medicamente s-a ridicat anul trecut la 2,6 mld. euro. Valoarea de 550 mil. euro a producţiei celor 10 com­panii include şi exporturile.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO