♦ Judeţele mari, cu centre universitare, trec de 100 de medici de laborator, în timp ce în alte zone sunt doar câteva zeci de medici în laboratoare ♦ Bucureştiul are peste 400 de astfel de medici.
Analizele de laborator au devenit din ce în ce mai importante în ultimii ani în rândul marilor operatori privaţi de sănătate, care au mizat pe deschiderea laboratoarelor şi a centrelor de recoltare.
Resursa umană a devenit astfel insuficientă în faţa dezvoltării accelerate a pieţei medicale, iar jucătorii privaţi împart cu statul un număr limitat de doar 2.000 de medici specializaţi în medicina de laborator, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România. Cei mai mulţi medici de laborator sunt în Bucureşti, unu din cinci specialişti alegând să lucreze în Capitală. Din urmă, dar la o diferenţă semnificativă, vin judeţele mari care au şi universităţi puternice de medicină - Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, cu circa 100-150 de medici fiecare. Această polarizare a doctorilor în marile centre universitare este una dintre problemele sistemului medical din România, în contextul în care zone întregi rămân neacoperite de asistenţă medicală, de la cea de bază, medicină de familie, până la restul specializărilor.