Companii

Cine se înfruptă din comoara agricolă a statului: Care sunt cei mai mari concesionari ai terenurilor aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului din România?

Cine se înfruptă din comoara agricolă a statului: Care...

Autor: Florentina Niţu

23.01.2023, 00:08 67155

În top 10 cele mai mari contracte de concesiune a terenurilor aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului se află arabii de la Al Dahra, trei companii cu acţionariat libanez, parte a grupului Maria, cu peste 25.000 de hectare, Jean Valvis, fondatorul brandului Aqua Carpatica, grupul Vargas 10 din Spania, un acţionar italian şi politicianul PSD Paul Stănescu.

Peste 50% din suprafaţa de teren concesionată de Agenţia Do­meniilor Statu­lui – 130.000 de hectare – este lucrată de primele zece companii din cele aproape 600 cu care a încheiat contracte, arată o analiză ZF pe baza datelor oferite de Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

Cel mai mare contract de concesiune a terenului românesc, semnat de ADS în 2012, este încheiat cu compania Agricost, deţinu­tă de arabii de la Al Dahra. În Insula Mare a Brăilei, arabii exploatează 57.720 de hectare şi plătesc 606 kg de grâu/hectar pentru teren arabil. Nivelul redevenţei este la jumătate faţă de nivelul actual al arendei. „La noi în judeţ arenda este de 1.200 – 1.300 kg grâu/hectar, iar aceasta este media şi la nivel naţional“, spune Vlad Popescu, CEO al Norofert Group, ce are o fermă de 1.000 de hectare, dintre care 750 de hectare de teren sunt în arendă, în localitatea Zimnicea din judeţul Teleorman. Unul dintre marile con­tracte de conce­siune din 2022 a fost încheiat cu Gigi Becali, patronul FCSB (echipă denumită înainte Steaua). El a dat 2.433 de kilograme la hectar pentru a obţine 755 de hectare de teren agricol şi 94,6 hectare de teren nea­gricol. Cele mai multe con­tracte de con­ce­siu­ne sunt înche­iate în ju­deţele Sibiu (63), Tulcea (58), Că­lăraşi (38), Timiş (41) şi Constanţa (33). Ju­deţul cu cea mai mare su­pra­faţă concesio­nată este însă Brăila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO