Companii

Cine sunt britanicii care vor să aducă al doilea magazin IKEA în România, la Iaşi

Cine sunt britanicii care vor să aducă al doilea...

Autor: Cristi Moga

02.04.2013, 12:12 3817

Fondul britanic de investiţii Argo Real Estate, care deţine pe piaţa locală patru centre comerciale în Suceava, Iaşi, Sibiu şi Oradea, a realizat anul trecut venituri de 22,3 mil. euro din exploatarea celor patru proiecte în care compania speră să atragă noi chiriaşi.

Cea mai importantă negociere a companiei este purtată cu suedezii de la IKEA, care iau în calcul deschiderea unui magazin de mobilier în cadrul proiectului ERA Iaşi. "IKEA va prezenta din nou proiectul intern, astfel că managerii Argo speră să aibă ştiri pozitive în 2013", afirmă britanicii, care admit că vânzările retailerilor din cadrul proiectului au scăzut cu 15-20% după deschiderea complexului Palas din centrul oraşului.


Fondul de investiţii Argo Real Estate Opportunities Fund a devenit în 2011 cel mai important proprietar de centre comerciale de pe piaţa locală.

Compania, care a cumpărat în 2011 şi proiectele ERA din Oradea şi Iaşi, a continuat să acorde reduceri de chirii cu o valoare cumulată de circa 2,5 milioane de euro către retailerii proiectelor din Sibiu şi Suceava, a căror suprafaţă închiriabilă totală se ridică la circa 130.000 de metri pătraţi.

Britanicii deţin proiecte mari, în care au atras chiriaşi importanţi din piaţa locală de retail, dar poziţionarea acestora la marginea oraşelor şi scăderea consumului înregistrată şi pe parcursul anului trecut au determinat un volum mai scăzut al vânzărilor, deşi, potrivit reprezentanţilor Argo, numărul de vizitatori a crescut.

"Managerii Argo consideră că extinderea companiei ca urmare a achiziţiei parcurilor comerciale ERA din Oradea şi Iaşi va determina creşterea atractivităţii în faţa investitorilor internaţionali instituţionali care doresc să investească în regiune. De la achiziţie, compania a purtat discuţii cu o serie de investitori în vederea obţinerii de capital proaspăt şi de îmbunătăţire a bilanţurilor financiare", spun reprezentanţii Argo. Compania intră în competiţie cu proiecte precum Lotus Market sau Oradea Shopping City (în Oradea), Iulius Mall şi Galleria (în Suceava) sau Felicia şi Iulius Mall (în Iaşi), în timp ce la nivel naţional companiile Iulius Group şi Immofinanz au centre comerciale cu o suprafaţă de 200.000 mp.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO