Companii

Cine sunt cei mai mari antreprenori români care îşi gestionează afacerile prin firme din Cipru

Cine sunt cei mai mari antreprenori români care îşi gestionează afacerile prin firme din Cipru

Autor: Adelina Mihai

19.03.2013, 19:04 5504

Ion Ţiriac, Mihai Miron, Radu Timiş sau Puiu Popoviciu sunt doar câţiva dintre marii antre¬prenori români ale căror com¬panii au drept acţionari una sau mai multe companii cu sediul în Cipru

ZF a realizat, pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului, topul celor mai mari 50 de companii (după cifra de afaceri din 2011) în care cel puţin un acţionar este o firmă înregistrată în Cipru. Astfel, cel puţin zece din cele 50 de companii au în spate un antreprenor român care a preferat să înfiinţeze o firmă în Cipru pentru a gestiona businessul din România.

"Noi am mers acolo doar pentru eficientizare fiscală şi nu suntem afectaţi în niciun fel. Urmăresc însă ce se întâmplă în Cipru şi cred că decizia de a taxa depozitele bancare este o greşeală imensă pentru că generează neîncredere şi în rândul investitorilor care s-ar gândi să-şi înregistreze companii în Cipru", spune Radu Timiş, fondatorul grupului Cristim din industria mezelurilor. Afacerea Cristim (producţie şi distribuţie) este controlată acum de o companie - Rangeglow Limited - înregistrată în Cipru.

Impozitul pe profit în Cipru era de 10,5% faţă de 16% în România, iar Timiş mai spune că în cazul unei tranzacţii în Cipru nu ar mai plăti taxe şi ar putea reinvesti întreaga sumă.

"Este un moment bun ca statul român să promoveze în sfârşit o lege a holdingului care i-ar aduce acasă pe antreprenorii români", crede Radu Timiş.

(Click pentru a mări)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO