Companii

Cine sunt cei mai mari producători de pantofi şi genţi din România? Louis Vuitton, Gucci şi Prada, în top zece

Cine sunt cei mai mari producători de pantofi şi genţi...

Autor: Cristina Roşca

18.06.2024, 00:07 1209

Este evident că, treptat, România se îndepărtează de modelul de lohn.

Cei mai mari zece producători de pantofi, genţi, componente pentru acestea, dar şi alte articole de marochinărie adună afaceri de 1,8 mld. lei anul trecut, cu 5.000 de salariaţi.

Cel mai important actor din această piaţă este compania Somarest, deţinută de gigantul LVMH, liderul pieţei de lux din lume, ce are în portofoliu, printre altele, brandul Louis Vuitton. Istoric, pe piaţa de producţie de haine şi încălţăminte din România activau firme care lucrau în lohn pentru marile branduri mass market sau de lux. Puţine erau grupurile care au fabrici proprii local.

În ultimii ani însă, odată ce salariul minim a crescut, piaţa locală a devenit prea scumpă pentru lohn, o industrie cu valoare adăugată minimă şi cu câştiguri pe măsură. Aşadar, zeci sau chiar sute de fabrici şi firme de producţie de îmbrăcăminte şi încălţăminte se închid an de an în România. Aşa se face că astăzi, în top zece cei mai mari producători de pantofi şi genţi, sunt prezenţi, în general, actori care-şi operează propriile fabrici, mai puţin investitori în lohn. Mai mult, între aceştia zece se găsesc nume din industria de lux, respectiv LVMH, Gucci şi Prada.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro