Companii

Cine sunt cei mai puternici 50 de antreprenori români: construcţiile, farma sau distribuţia asigură şi în criză vânzări de sute de milioane de euro

Cine sunt cei mai puternici 50 de antreprenori români: construcţiile, farma sau distribuţia asigură şi în criză vânzări de sute de milioane de euro

Precizare: Compania Energomontaj, cu activităţi în industria construcţiilor şi al energiei, face parte din Top 50 Cele mai mari companii private româneşti, având o cifră de afaceri de 430 mil. lei pe anul 2009 şi acţionari români, format din management şi angajaţi. Dintr-o eroare, compania nu a figurat în topul iniţial realizat de ZF. Luând în calcul cifra de afaceri din 2009, Energomontaj s-ar afla pe locul 39.

29.07.2010, 23:17 10184

Cele mai mari 50 de companii private româneşti au avut anultrecut afaceri de 34,3 mld. lei (8,1 mld. euro), în creştere cu 5%comparativ cu nivelul din 2008, potrivit calculelor ZF pe bazadatelor de la Registrul Comerţului.
ZF a realizat în premieră topul celor mai mari companii cu capitalprivat românesc sau care sunt deţinute de antreprenori străini ceîşi concentrează businessul pe piaţa locală şi care relevă faptulcă afacerile româneşti au ajuns să genereze numai 8% dinbusinessurile celor mai mari 300 de companii din economie.
Acesta este primul top care îi scoate în faţă pe antreprenoriiromâni ce înregistrează cu o singură companie rulaje de ordinulsutelor de milioane de euro, clasament în care nu intră oameni deafaceri cunoscuţi, precum Dan Şucu sau George Copos, care angajeazămii de oameni şi au mai multe fabrici în România cu afacericumulate de zeci de milioane de euro, dar care pe o singurăentitate fiscală au un business mai mic de 350 mil. lei (80 mil.euro), pragul de intrare în acest clasament.
Pe de altă parte, apar nume mai puţin mediatizate, precum AlinNiculae (Oscar Downstream), Augustin Oancea (Tinmar-Ind), BaakliniSaid, cu cetăţenie română potrivit Registrului Comerţului (LibaromAgri), care au afaceri în jurul a 100 mil. euro.
Topul arată că anul 2009 a fost benefic pentru companii dinagricultură, farmaceutice şi construcţii care au avut creşteri aleafacerilor în condiţiile în care contextul economic general a fostunul nefavorabil, în vreme ce la polul opus scăderi mari au fost înauto şi materiale de construcţii. Mai bine de jumătate dinafacerile din top 50 au fost pe creştere, tendinţă vizibilă chiarde la firma aflată pe primul loc, distribuitorul de medicamenteMediplus parte a grupului A&D Pharma.
Alături de Mediplus, alte opt companii din industria farmaceuticăsunt prezente în top, potrivit calculelor ZF. Alte domenii cu unnumăr mare de firme antreprenoriale sunt construcţiile (opt firme),distribuţia FMCG (cinci firme) şi transportul, petrolul,materialele de construcţii şi FMCG (câte patru fiecare).

Creşteri record în construcţii
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu din Bacău, care deţinecompaniile Spedition UMB şi Tehnostrade, a obţinut anul trecut unprofit brut cumulat de 101,4 mil. euro cu cele două businessuri, încreştere cu 10% faţă de anul precedent. Cele două companii dinBacău au câştigat în ultimii trei ani contracte pe bandă rulantă dela Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia (CNADNR), în principal pentru reabilitarea de drumurinaţionale. Cel mai mare contract câştigat de Spedition UMB şiTehnostrade implică reabilitarea DN 12 (Chichiş - Topliţa) şi DN 15(Reghin - Topliţa), cu o valoare de 741 mil. lei (circa 180 mil.euro) şi o lungime totală de 230,7 km, contract semnat anultrecut.
Omul de afaceri din Bacău ar putea să transforme Spedition UMB încel mai puternic constructor din ţară (acum pe primul loc dupăcifra de afaceri fiind Romstrade din Giurgiu), având în vedere că adecis să fuzioneze prin absorbţie alte şapte companii deţinute deUmbrărescu şi soţia sa: Tehnostrade, Com - Axa, Drumuri, Auto Rom,A&R, Sped UMB şi Tehno-Stone. Noua firmă va controla active cuo valoare de un miliard de lei, potrivit proiectului defuziune.
Şi Romstrade are contracte de reabilitare de drumuri naţionale, celmai important fiind modernizarea DN 67C (Bengeşti - Sebeş),cunoscut şi ca Transalpina, fiind cel mai înalt drum din România,ajungând şi la 2.145 de metri. Contractul a fost semnat în 2008,iar lungimea totală a drumului este de 148 km, valoarea lucrărilorridicându-se la circa 385 mil. euro.

Cum a ajuns industria farma să aibă nouă firme întop?
"În primul rând, toate companiile din industria de medicamente suntprivate, cu o singură excepţie (Antibiotice Iaşi, controlată destat - n.red.) spre deosebire de alte domenii unde sunt multecompanii care aparţin statului. Consumul de medicamente în Româniaeste în creştere, dar nu a ajuns încă la un nivel acceptabil,comparabil cu cel din ţările vestice. În aceste condiţii estenormal să apară companii româneşti care s-au pliat pe acestdomeniu", spune omul de afaceri Ilie Vonica. El controleazădistribuitorul de medicamente Polisano, cu o cifră de afaceri de841 mil. lei (200 mil. euro) în 2009, dar are şi afaceri însectorul serviciilor medicale private prin Clinica Polisano.
Dacă antreprenori precum Vonica, Anca Vlad, Ovidiu Buluc, WalidAbboud, Ludovic Robert, Roger Akoury sau Michel Eid se regăsesc întopul ZF, alţi investitori în industrie precum Mihai Miron(Europharm), Eugen Banciu (Farmexpert) sau Victor Voicu (LaborMed)au decis să vândă afacerile pe care le-au dezvoltat. Cu toateacestea, Miron şi Banciu au păstrat legătura cu domeniul, primulinvestind într-un alt business, Ropharma, în timp ce al doilea apăstrat un procent de 50% din companie. Banciu deţine însă şijumătate din farmaciile Dona, restul acţiunilor fiind controlatetot de un antreprenor român, Nicu Nistor. În prezent în industriade sănătate, focalizarea este acum pe clinicile private, care deşinu au ajuns la rulaje de sute de milioane de euro, au adus banibuni prin vânzare în contul fondatorilor.

Programatori buni, dar rulaje mici în IT
Pe de altă parte, numai două firme din domeniul IT se află în top,în condiţiile în care România este recunoscută pentru specialiştiiîn domeniu, dar şi pentru faptul că aceştia sunt vânaţi de marilegrupuri internaţionale.
"În zona de IT sunt mai degrabă firme profitabile cu aport detehnologie, inovatoare, dar care nu au cifre de afaceri mari.Rulajele se datorează felului în care statul a ales să sprijine şisă reglementeze anumite pieţe. Statul este cel mai mare generatorde mişcare economică din economie. Pe zona de IT însă, nu a reuşitsă-şi atingă rolul de lider şi de dezvoltator. În zona financiară,în sănătate, în muncă nu există sisteme informatice", a spusSebastian Ghiţă, care controlează Asesoft Distribution, cel maimare distribuitor IT&C de pe piaţa locală.
El este de părere că industria IT trăieşte un paradox pentru căRomânia are programatori buni, recunoscuţi internaţional, însă cutoate acestea statul român nu a reuşit să-i pună la treabă. Ghiţăeste pesimist şi nu crede că în următorii ani mai multe firme ITvor reuşi să spargă pragul nivelului minim pentru a intra în top.Pe de altă parte, o şansă de creştere este văzută de Ghiţă înfondurile europene, însă statul ar trebui să nu mai blochezeabsorbţia acestora.

Firme din top despre care au fost puţine informaţii pânăacum

13. OSCAR DOWNSTREAM
Liberalizarea pieţei petrolului la începutul lui 2007 a dusafacerile unui trader local de produse petroliere - OscarDownstream - direct în top zece al companiilor petroliere locale,după Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol. Intrarea în top imediat dupăaceste companii face din Oscar Downstream cea mai mare companiepetrolieră din România neafiliată unui nume internaţional. AlinNiculae, şeful Oscar Downstream, care este şi acţionar majoritar alcompaniei, este o persoană foarte discretă şi reţinută şi refuză săfie fotografiat sau să se expună în vreun fel, deşi vorbeşte cuplăcere despre companie şi planurile de viitor ale acesteia, scriaîn august 2008 revista BUSINESS Magazin, după un interviu cudirectorul general al companiei. Unul dintre principalii clienţi aicompaniei este CFR Călători, contractele semnate de compania dinMăgurele cu firma de stat fiind câştigate pe Bursa de Mărfuri.

30. ROMELECTRO
Romelectro este o companie specializată în furnizarea de serviciipentru industria energetică şi are în derulare contracte deretehenologizare cu marile centrale de producere a energiei dinbazinul Olteniei. În afară de partea de proiecte energetice lacheie, Romelectro a fost cunoscută pe piaţă şi ca unul dintre ceimai importanţi traderi cu energie electrică. Firma este controlatăde omul de afaceri Viorel Gafiţa. Potrivit unor articole apărute înpresa locală, Gafiţa s-ar fi aflat în cercul de prieteni aifostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu.

38. AUTONET IMPORT
Autonet Satu Mare este cel mai mare importator de componente autodin România, o piaţă estimată la aproximativ un miliard de euro.Compania, fondată în 1996, este deţinută de oamenii de afaceriZoltan Kondor şi Mihaly Lieb, are 720 de angajaţi şi 27 de depozitela nivel naţional, dintre care patru în Bucureşti. Pentru anulacesta, reprezentanţii importatorului şi-au bugetat o creştere de10% a vânzărilor, la aproximativ 112 mil. euro, faţă de nivelul de102 mil. euro raportat în 2009.

44. TINMAR - IND
Tinmar Ind este un grup de firme cu capital privat care activeazăîn domeniul furnizării de energie electrică, care are peste 300 defirme-client, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei.Înfiinţată în 2001, compania are sediul în Bucureşti, iarprincipalul acţionar este Augustin Oancea. Compania a înregistrat ocifră de afaceri de 4,3 mil. euro şi un profit net de 35.000 deeuro în primul an de la înfiinţare, când avea numai
5 salariaţi, şi a ajuns la 96 mil. euro în 2009, cu un efectiv de34 de salariaţi, potrivit datelor de pe
site-urile Ministerului de Finanţe şi al ONRC.

22. SIMBA INVEST
Simba Invest este al doilea cel mai mare distribuitor local alproducătorului ţigaretelor Malboro - Philip Morris. Compania dinBacău, înfiinţată în 1996, a înregistrat anul trecut afaceri de 135mil. euro asigurând distribuţia de băuturi alcoolice, produsealimentare şi ţigări către peste 6.000 de clienţi persoanejuridice. Simba Invest distribuie în prezent produsele PhilipMorris în 22 de judeţe din întreaga ţară, după preluarea a şaptenoi judeţe în acest an.

40. LIBAROM AGRI
Libarom Agri din Bucureşti este o companie privată înfiinţată în1998, care are ca principal obiect de activitate importul şiexportul de bunuri alimentare şi nonalimentare. Companiacomercializează conserve din legume, fructe, carne şi peşte subbrandul Tasty Freshness & Quality, pentru care a apelat anulacesta la un rebranding realizat de compania BrandTailors. Deşi areun grad de notorietate redus pe plan local, Libarom a înregistratanul trecut afaceri de 97,4 mil. euro cu doar 32 de angajaţi.

47. VEGA 93
Vega '93 din Galaţi este o afacere deţinută de omul de afaceriCorneliu Istrate care are activităţi în special în construcţia declădiri, activitate din care a realizat anul trecut afaceri de 88mil. euro cu aproximativ 2.000 de angajaţi. Compania a mai derulatactivităţi şi în industria berii, ca un business conex pentru carelucrau aproximativ 20 de persoane. Acţionarii companiei au decis sărenunţe însă la acest business începând cu prima jumătate a anului2009.

49. UNITED EURO DISTRIBUTIONS
United Euro Distributions din Capitală este o companie dedistribuţie controlată de Ion Dobronăuţeanu, Emanuel Dobronăuţeanuşi George Ivănescu, oameni de afaceri care se află, de asemenea, înspatele producătorului de vinuri Murfatlar, al apei mineraleBiborţeni sau a producătorului de mezeluri Principal Company.

Radiografia topului 50 cele mai mari companii privateromâneşti

  • Cele mai multe firme din top 50 sunt din industria farmaceutică(nouă firme), construcţii (opt), distribuţie FMCG (cinci), apoitransport, petrol, materiale de construcţii şi FMCG (câte patrufiecare).
  • Cea mai mare creştere a fost înregistrată de firmaAgro-Chirnogi SA din Călăraşi, cu un plus de 90% comparativ cu2008; următoarele două creşteri aparţin companiilor Libarom Agri şiConfort din Timişoara.
  • Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Romcar, afacerecontrolată de Ion Ţiriac, cu un minus de 50%; declinuri de peste35% a raportat şi Ambient Sibiu sau Interagro a lui IoanNiculae.
  • 36 dintre companii au avut creşteri ale afacerilor, în timp cerestul au intrat pe scădere.
  • Şase dintre afaceri sunt deţinute de oameni de afaceri străini,dar care îşi concentrează businessurile în România; restul suntcontrolate de antreprenori români.


Unde sunt firmele lui Şucu, Copos sau Tender?

În topul realizat de ZF, cei mai mari antreprenori cu afaceri înRomânia sunt libanezii de la Mediplus, Walid Abboud, LudovicRobert, Roger Akoury si Michel Eid, iar cel mai mare om de afaceriromân este Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS.
În top însă nu apar afacerile unor antreprenori precum George Copos(desen centru), Dan Şucu (desen stg.), Ovidiu Tender (desen dr.)sau Adrian Porumboiu, care controlează grupuri de firme cubusinessuri de zeci sau sute de milioane de euro, dar care luateindividual nu se califică pentru un loc în ierarhia ZF .
Pe de altă parte, Dan Ostahie, care în 2008 făcea în jur de 300mil. euro cu retailerul de electrocasnice Altex, nu a trimis pânăla întocmirea acestui tabel datele financiare pe 2009 la RegistrulComerţului. Cu toate acestea, el a spus în mai multe rânduri căafacerea din retail s-a redus cu 50% anul trecut. Un alt caz estecel al fraţilor Micula, proprietarii grupului de firme EuropeanDrinks, care nu au depus bilanţul în ultimii ani, în urma unorprocese cu statul român. Nici Dinu Patriciu, cotat a fi unul dintrecei mai bogaţi români, nu are nicio companie în acest top.
Registrul Comerţului a trimis, la solicitarea ZF, lista celor maimari 300 de companii de stat, private şi instituţii financiare înfuncţie de cifra de afaceri, profit şi număr de angajaţi şi pe bazaacestora a fost întocmit topul 50. Reprezentanţii ONRC spun că unadin cinci companii nu şi-a depus bilanţul pentru anul 2009, astfelcă este posibil ca unele companii să nu figureze în topulcentralizat de ZF.

Precizare:

Compania Energomontaj, cu activităţi în industria construcţiilorşi al energiei, face parte din Top 50 Cele mai mari companiiprivate româneşti, având o cifră de afaceri de 430 mil. lei pe anul2009 şi acţionari români, format din management şi angajaţi.Dintr-o eroare, compania nu a figurat în topul iniţial realizat deZF. Luând în calcul cifra de afaceri din 2009, Energomontaj s-arafla pe locul 39.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO