Companii

Cine sunt cei mai puternici antreprenori din regiune

Cine sunt cei mai puternici antreprenori din regiune

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2016, 00:07 3013

Croatul Ivica Todoric, 65 de ani, este cel mai puternic antreprenor din Europa Centrală şi de Est, un top dominat însă de antreprenorii polonezi în care România este prezentă cu numai două companii: Dedeman şi Tinmar, arată datele centralizate de ZF  pornind de la ediţia de anul aceasta a TOP 500 Deloitte.

„În România antreprenoriatul şi iniţiativa privată au fost complet sufocate, iar ca reformă, s-a putut observa o stagnare comparativ cu alte ţări precum Croaţia sau Polonia care au trecut prin reforme rapide. Companiile din aceste ţări au avut condiţii mai bune de creştere şi o maturizare mai rapidă, lucru care nu s-a aplicat companiilor din România“, spune Lars Wiechen, partener coordonator servicii de consultanţă financiară Deloitte România.

Aproape 20% din afacerile înregistrate de cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală au trecut prin mâinile a 116 antreprenori, aproape jumătate dintre aceştia venind din Polonia.

Croatul Ivica Todoric este pentru prima dată liderul antreprenorilor din regiune, după ce a detronat companiile controlate de miliardarul ucrianean Rinat Ahmetov. Todoric a clădit un imperiu internaţional cu afaceri de 6,5 mld. euro anul trecut şi 55.000 de salariaţi. Croatul este astfel la vârful unui conglomerat care are un rulaj mai mare decât Dacia, cea mai mare companie din România, şi un număr de angajaţi comparabil cu cel pe care îl avea Petrom la privatizarea din 2004.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO