Companii

Cine sunt indienii care spun că fac o oţelărie de 150 mil. euro în Olteniţa

22.07.2010, 23:33 1214

Transdanube Industries, companie care este deţinută prinoffshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru defamilia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), spune că vaîncepe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totalăînsumând circa 150 mil. euro.

Compania a fost înfiinţată în 2007, când indienii au cumpărataproximativ 65-70% din suprafaţa turnătoriei de fontă TurolOlteniţa, adică aproximativ 14 hectare de teren. Un an mai târziu,în urma unei licitaţii organizate de Primăria oraşului Olteniţa,indienii au mai achiziţionat alte 7,7 hectare de teren.

"Am cheltuit până acum aproximativ 20 de milioane de euro, dincare mai mult de jumătate a reprezentat achiziţia celor 21 dehectare de teren şi a unei staţii electrice", a spus ThommasoSerano, CEO-ul Transdanube Industries.

El precizează că până acum, investiţia a fost demarată din surseproprii, însă pe parcursul implementării proiectului, companiacaută finanţare de la bănci. "Am discutat cu bănci precum BCR,UniCredit sau Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentruacordarea de finanţare în vederea susţinerii proiectului. Estimămcă 30-40% din banii necesari pentru investiţie vor fi dinîmprumuturi bancare."

Familia Gupta mai deţine oţelării în India şi în Africa de Vestcare au o capacitate de producţie de peste un milion de tone anual."Suntem un jucător nou pe piaţa locală. Fabricile din Româniaproduc la un preţ ridicat datorită tehnologiilor învechite defabricare. Am ales Olteniţa pentru că este un punct strategic cuacces la Dunăre, ceea ce facilitează transportul produselor cătreportul Constanţa, dar şi spre ţările europene", a mai precizatSerano. Producţia de oţel brut a României a crescut cu 64,5% înprimele şase luni ale anului, la 1,86 milioane de tone, potrivitdatelor Asociaţiei Mondiale a Oţelului. În iunie, producţia de oţeldin România s-a dublat la 340.000 de tone, de la 169.000 de tone înaceeaşi lună a anului trecut. "Credem că România are potenţial şică în doi ani de zile piaţa de construcţii va începe din nou săcrească."

În prezent, producţia internă de oţel este concentrată înmâinile a patru jucători externi: ArcelorMittal, controlat demiliardarul indian Laksmi Mittal, Tenaris, care are o oţelărie laCălăraşi, grupul rus Mechel, deţinut de miliardarul Igor Ziuzin, şiTMK, care deţine un combinat la Reşiţa.

Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când auînfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, TransDanube Commodities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO