Companii

Cine sunt proprietarii indirecti ai mallurilor, care depind de pofta de shopping a bucurestenilor

Cine sunt proprietarii indirecti ai mallurilor, care depind de pofta de shopping a bucurestenilor
28.02.2010, 23:11 1510

"Suntem bucurosi ca am reusit sa finalizam o investitie de 200de milioane de euro din fonduri proprii ale actionarilor (ErsteBank si Vienna Insurance Group - n. red.)", a spus FriedrichWachernig, manager in cadrul Sparkassen Immobilien, proprietarulcelui mai recent mall deschis in Bucuresti, cu gandul la faptul cafirma pe care o conduce nu va avea grija ratelor bancare.

Bancile germane Eurohypo, Hypo Real Estate si WestImmo au oexpunere de aproape 500 de milioane de euro pe proiectele CotroceniPark, Bucuresti Mall, Plaza Romania si Iris Shopping Center dinTitan, ca urmare a unor credite acordate.

Hypo a finantat cu 234 mil. euro dezvoltarea Cotroceni Park,WestImmo a acordat 73,5 mil. euro grupului german DEGI pentruachizitia Iris Titan, iar Eurohypo a refinantat proiecteleBucuresti Mall si Plaza Romania ale Anchor Grup cu 190 mil.euro

In ceea ce priveste institutiile financiare locale, UniCreditTiriac este banca cu cea mai mare expunere pe mallurile dinBucuresti, avand imprumuturi acordate catre proprietariiproiectelor Baneasa Shopping City, City Mall, Grand Arena siVitantis, potrivit informatiilor de la Arhiva Electronica deGarantii Reale Mobiliare.

Consortii de banci

Deseori, pentru dezvoltarea unor proiecte de mari dimensiuni,companiile au apelat la un sindicat de banci pentru obtinereafinantarii, cum s-a intamplat de altfel in cazul proiectelorBaneasa Shopping City si Liberty Center.

Astfel, omul de afaceri Gabriel Popoviciu a contractat in 2006prin intermediul firmei Baneasa Developments un credit de 118,5milioane de euro si 28 de milioane de lei de la cinci banci -Société Générale Franta si BRD Romania, UniCredit Austria siUniCredit Tiriac si National Bank of Greece - pentru constructiacelui mai mare mall din nordul Capitalei, Baneasa Shopping City,care a implicat o investitie totala de 150 de milioane de euro.

In partea opusa a orasului, in Rahova, familia Awdi siirlandezii de la Mivan au luat 68,5 milioane de euro si 29 demilioane de lei de la un consortiu de sase banci - EFG Private Bank(Luxemburg), Alpha Bank (Grecia), Bank of Cyprus (Cipru), EurobankEFG Telesis (Grecia), Banc­post (Romania) EFG Eurobank Ergasias(Grecia) - pentru realizarea proiectului Liberty Center, oinvestitie estimata de proprietari la 70 de milioane de euro. DacaLiberty Center si Ba­neasa au fost realizate in special din fonduribancare, familia oamenilor de afaceri francezi Harfi, proprietariiproiectului Grand Arena din Berceni, au luat "doar" 35 de milioanede euro de la UniCredit pentru realizarea unui proiect estimat lapeste 180 de milioane de euro.

Australienii de la APN, proprietarii City Mall, au semnat anultrecut un contract de credit cu o valoare de 61,3 milioane de eurode la bancile UniCredit si Bancpost. Cu toate acestea, potrivitcelui mai recent raport al fondului, datoriile bancare ale firmeiin portofoliul careia se afla mallul de la Piata Eroii Revolutieise ridicau la sfarsitul anului trecut la doar 40,5 milioane deeuro, cu 25% mai mari decat valoarea de piata a proiectului,evaluat la doar 33 de milioane de euro.

Se dau mai greu banii acum

Potrivit datelor ZF, proprietarii City Mall sunt ultimiiinvestitori care au reusit sa obtina credite bancare pentru uncentru comercial, bancile reducandu-si in ultimii doi ani apetitulpentru finantarea unor proiecte de centre comerciale.

Din acest motiv, numeroase alte proiecte de malluri dinBucuresti au ramas la un stadiu incipient, in conditiile in careputine companii au puterea financiara de a sustine o asemeneainvestitie din fonduri proprii.

In urmatorii trei-cinci ani in Bucuresti ar mai putea apareainca cinci centre comerciale, cu conditia ca dezvoltatorii sareuseasca sa convinga bancile si retailerii ca Bucurestiul poatesustine noi investitii in acest segment.

Dupa inaugurarea Sun Plaza insa, in urmatorii doi ani sansele dedeschidere a unor proiecte noi in Bucuresti sunt aproape zero.Deschiderea Sun Plaza si Cotroceni Park a inchis practic piatapentru noi proiecte in sudul si vestul Capitalei, astfel cadezvoltatorii se vor orienta spre restul orasului.

Mai vin bancherii cu bani?

Primele doua proiecte noi ar putea aparea in 2012 - PalladyShopping Center in Titan (est) si Collosseum in zona Bucurestii Noi(nord). In "pending" mai sunt Park­Lake Plaza (Sonae Sierra siCaelum), Dambovita Center (Plaza Centers), Promenada Mall(Raiffeisen Evolution), Colentina Mall (BelRom) sau AFI PalaceLaromet (AFI Europe).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO