Companii

Circa 40% din factura de energie a României este achitată de industrie. Unde sunt marii consumatori?

Circa 40% din factura de energie a României este...

Autor: Roxana Petrescu

28.10.2022, 00:07 1235

Metalurgia, constructorii de maşini, industria chimică şi alimentară sunt cele mai lovite sectoare economice de explozia facturilor la energie, arată calculele ZF făcute pe statisticile disponibile. Companiile din aceste domenii sunt printre cei mai mari angajatori ai României, cu un impact enorm pe orizontală, multe dintre ele implementând deja măsuri pentru reducerea consumului de energie.

„Liberty Galaţi are circa 7.000 de angajaţi şi colaboratori direcţi, iar industria oţelului are un factor de multiplicare de 1 la 6. Circa 50.000 de oameni sunt impactaţi de activitatea noastră. Încă de la începutul anului, am implementat o strategie de management al energiei. Pilonul doi a fost implementarea cât mai rapidă a proiectelor de eficienţă energetică. De exemplu, la iluminatul stradal din platformă am obţinut economii de peste 60%. Mai departe, accelerăm investiţiile în zona de producţie proprie de energie regenerabilă“, a spus recent Laura Lazăr, head of energy în cadrul SIMEC & Liberty Steel Central and South East Europe. Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel din România şi al doilea cel mai mare consumator de energie local.

"Ne-am mutat oamenii din cinci clădiri într-una, ca să nu mai încălzim atâtea spaţii, am schimbat toate becurile şi am trecut la LED, am făcut investiţii să reducem consumul de energie cu 10%. Noi am făcut totul, dar trebuie să şi funcţionăm pentru a beneficia de acesta măsuri", spunea Harri Kiiski, cel care până luna aceasta a ocupat funcţia de director general al Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, închis deja de un an. Potrivit datelor centralizate de ZF, industria consumă circa 40% din toată energia României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO