Companii

CITR: Companiile cu probleme financiare au o nouă soluţie pentru a ieşi din criză - în anumite condiţii, datoria principală se poate reduce până la 50%

Vasile Godîncă-Herlea, managing partner CITR şi head of business development Impetum Group: Încurajăm companiile să facă demersuri pentru restructurare în baza OG 6 pentru că este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes în companii relevante precum Romaero.

Vasile Godîncă-Herlea, managing partner CITR şi head of business development Impetum Group: Încurajăm companiile să facă demersuri pentru restructurare în baza OG 6 pentru că este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes în companii relevante precum Romaero.

Autor: Roxana Rosu

02.02.2021, 14:43 356

Companiile cu probleme financiare au la îndemână o nouă soluţie pentru a ieşi din criză, prin facilităţile aduse prin OG 6, care le permit eşalonarea datoriilor principale la ANAF, precum şi ştergerea dobânzilor şi a penalităţilor calculate la acestea.

Prin modificările aduse ordonanţei, Guvernul acordă companiilor posibilitatea de a restructura şi obligaţiile bugetare datorate pentru perioada august – decembrie 2020.

Forma anterioară a ordonanţei permitea companiilor restructurarea bugetară doar până la 31 iulie 2020. 

În anumite condiţii este posibilă reducerea datoriei principale restante la 31 decembrie 2020 cu până la 50%, caz în care o parte din această sumă trebuie achitată în avans.

„Acum ne putem baza pe un cadrul legislativ mai flexibil, axat pe prevenţie şi acest lucru este un semnal pozitiv pentru economie. Încurajăm companiile să facă demersuri pentru restructurare în baza OG6 pentru că este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes în companii relevante precum Romaero. Astfel, companiile pot adopta o redresare timpurie, pot beneficia de consultanţă pe tot parcursul procedurii, de libertate în negocierea planului de restructurare, de sprijin în implementarea unui plan de afaceri care să conducă la reorganizarea operaţională a companiei şi, în acelaşi timp, de confidenţialitate pe parcursul întregului proces, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi Head of Business Development Impetum Group.

În perioada următoare urmează şi transpunerea Directivei Europene în legislaţia locală, până în iulie 2021.

Pentru a putea beneficia de OG6, companiile care au datorii scadente la decembrie 2020 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (i) să nu li se aplice eşalonarea clasică din Codul Fiscal (două condiţii esenţiale pentru eşalonarea clasică sunt existenţa garanţiilor care acoperă cel puţin valoarea datoriei, respectiv capacitatea de plată a ratelor pe perioada eşalonării), (ii) să aibă declaraţiile fiscale depuse la zi, (iii) să contracteze un specialist expert independent, preferabil practician în insolvenţă care are experienţă în proceduri similare şi care să le asiste pe parcursul întregului proces, şi (iv) să achite datoriile scadente acumulate în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data depunerii planului de restructurare prin OG 6. 

Principala dificultate în accesarea OG 6 este acoperirea sumelor scadente începând cu ianuarie  2021 şi finanţarea avansului calculat în cazul reducerii datoriilor.

Potrivit CITR, în această situaţie, cea mai bună soluţie este accesarea unei finanţări bancare.

Una dintre principalele modificări aduse ordonanţei este reducerea avansului procentual pe care companiile trebuie să îl plătească pentru a beneficia de oportunităţile oferite de OG 6, acesta fiind aplicat asupra sumelor ce urmează a fi eşalonate efectiv prin plan, nu asupra întregului debit principal, aşa cum era reglementat în varianta anterioară.

Spre exemplu, în cazul unei datorii principale de 1.000.000 lei, OG6 prevede posibilitatea reducerii acesteia până la maximum 500.000 lei, sumă care se achită astfel: 75.000 lei avans şi diferenţa de 425.000 lei eşalonată pe o perioadă de până la 10 ani. În forma anterioară, cei 500.000 lei trebuiau plătiţi astfel: 150.000 lei avans şi 350.000 lei eşalonaţi prin planul de restructurare.

De asemenea, noile prevederi permit companiilor ale căror solicitări de restructurare nu au fost soluţionate până la data de 3 ianuarie 2021, să retragă cererea iniţială, să îşi modifice planul de restructurare incluzând creanţele bugetare scadente în perioada august-decembrie 2020 şi să depună planul refăcut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO