Companii

CITR: Decizia CC privind ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa ar putea crea un vid legislativ

CITR: Decizia CC privind ordonanţa de urgenţă privind...

Autor: Cristina Cuncea

30.10.2013, 16:12 485

"În ipoteza în care întreaga ordonanţă a fost declarată neconstituţională, atunci se pune problema dacă Legea 85/2006 reintră în vigoare până la apariţia unui nou act normativ, sau nu. Părerile între specialişti sunt împărţite. Se ia în considerare şi ipoteza conform căreia ne-am putea regăsi într-o stare de vid legislativ, în care Legea 85/2006 a fost abrogată, iar OUG 91/2013 este declarată neconstituţională", a declarat într-un comunicat Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Curtea Constituţională a admis, marţi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

"După publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, procedurilor de insolvenţă aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a OUG 91/2013 nu li se va aplica această nouă lege. Ele vor fi administrate în baza Legii insolvenţei nr. 85/2006. Din acelaşi comunicat al Curţii Constituţionale reiese de fapt că întreaga Ordonanţă este declarată neconstituţională. Acest aspect nu este însă fundamentat, aşa încât vom şti ceva sigur în acest sens doar în momentul publicării deciziei şi motivării. Aşteptăm decizia CCR pentru a lămuri aceste aspecte - dacă s-au declarat neconstituţionale doar câteva articole sau întreaga ordonanţă este neconstituţională. Sperăm ca prin această decizie, Curtea să îşi exprime părerea şi asupra legii în vigoare, aşa cum a făcut-o şi cu alte ocazii", se menţionează în comunicat.

Sesizarea Avocatului Poporului a vizat articolul 81 alineatul 3 şi articolul 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, fiind invocată lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

"În ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 81 alin. (3) şi ale art. 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională", se arată într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale.

"Din dezbaterile referitoare la excepţia ridicată, s-a mers la analizarea întregului actul normativ şi s-a constatat încălcarea articolului 115, alineatele 4 şi 6, din Constituţie, astfel că ordonanţa a fost declarată neconstituţională, în raport cu procedura de adoptare a ei şi cu respectarea dreptului la liberă exprimare", au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Curţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO