Companii

CITR Group: Motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte: 79% din business este produs de 4% din companii

Autor: Roxana Rosu

09.05.2019, 15:34 3660

 

 

Companiile importante din economie care se află în distress (restructurabile şi insolvabile) au ajuns anul trecut să aibă o pondere de  51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanţa între companii sănătoase şi companii în dificultate, arată o analiză realizată de CITR.

În plus, deşi  numărul companiilor de impact a crescut comparativ cu 2017, ponderea acestora în piaţă rămâne neschimbată, reprezentând doar 4% din totalul firmelor. Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariaţi din România sunt angajaţi în companii de impact.

CITR Group se aşteaptă ca în 2019 numărul companiilor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creşterii economice înregistrate în anii precedenţi.

 „Cu o adâncire a deficitului de cont curent şi bugetar şi cu presiune pe inflaţie, avem semnale că structura companiilor se va modifica printr-o creştere ca pondere a companiilor restructurabile şi a celor insolvabile. Ne aşteptăm la o polarizare mai adâncită decît în 2018, companiile sănătoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultăţi vor înregistra o înrăutăţire, care, coroborată cu schimbări macroeconomice, să creeze elemente de risc semnificative pentru perioada următoare. Este posibil să asistăm la o creştere a dezechilibrelor” anunţă experţii CITR Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO