Companii

City Business Center Timişoara, finalizat cu 18 luni întârziere din cauza unor vestigii arheologice

City Business Center Timişoara, finalizat cu 18 luni...

Autor: Cristina Cuncea

06.11.2014, 00:00 888

În urma lucrărilor efectuate la fundaţia celei de-a cincea clădiri, în vara anului 2013, au fost descoperite o serie de vestigii istorice, dintre care un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare a Timişoarei construit în secolul XVIII de administraţia habsburgică. Stăvilarul construit din caramidă, dale de piatră şi pavat cu lemn avea rolul de evacuare a apei din şantul de apărare a cetăţii.

Finalizarea clădirii, programată pentru acest an, a fost astfel întârziată cu un an şi jumătate, respectiv până în vara anului viitor. De asemenea, bugetul alocat proiectului a crescut cu 600.000 de euro, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de către dezvoltator.

Pentru dezvoltarea acestei clădiri, de 9.500 metri pătraţi închiriabili, ultima din cele cinci ale complexului City Business Center, Şandor a obţinut o finanţare nerambursabilă de 26,3 milioane de lei (circa 6 milioane de euro), în condiţiile în care şi cea de-a patra clădire a proiectului a fost ridicată beneficiind de fonduri europene. La sfârşitul anului 2012, a fost finalizată la Timişoara a patra clădire a proiectului având o suprafaţă similară, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la circa 10 milioane de euro, din care finanţarea europeană nerambursabilă obţinută iniţial a fost de 29,3 milioane de lei (6,6 milioane de euro).

Vestigiile istorice din lemn, piatră şi cărămidă au fost demontate bucată cu bucată, fotografiate, numerotate, ambalate, transportate şi depozitate într-un spaţiu pregătit în acest sens. Piesele, care au trecut printr-un proces de restaurare şi conservare, care a durat 6 luni, vor fi recompuse într-o piaţetă publică la intrarea complexului de birouri.

"Am ajuns la ultima fază a unui proces laborios, remontarea propriu-zisă a stăvilarului, recompunerea efectivă a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Putem spune cu certitudine că în primăvara anului 2015 stăvilarul va putea fi admirat într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogăţit cu o documentaţie ştiinţifică realizată de specialişti din cadrul Muzeului Banatului", a declarat Ovidiu Şandor.

Activitatea pe şantier este realizată de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare şi reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre.

City Business Centre Timişoara, dezvoltat pe terenul fostei fabrici de confecţii Moda-Tim, include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt funcţionale clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.000 metri pătraţi închiriabili. Printre chiriaşii City Business Centre Timişoara se numără Alcatel-Lucent, Accenture, Autoliv, Visma Software, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în City Business Centre Timişoara depăşeşte 3.000.

Şandor a vândut către NEPI primele două clădiri ale proiectului de la Timişoara, iar fondul de investiţii are un acord pentru preluarea întregului parc de afaceri la finalizarea construcţiei. În primăvara acestui an NEPI şi Ovidiu Şandor au finalizat şi prima clădire a proiectului The Office din Cluj, o investiţie de 26 milioane de euro realizată din fonduri proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO