Companii

Clădirile de birouri şi centrele de producţie şi logistică au atras investiţii majore în 2016. Cererea a atins un nou record

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.12.2016, 00:04 354

Activitatea de închiriere pe piaţa birourilor şi cea industrială şi de logistică a depăşit anul acesta borna din 2015, stabilind astfel un nou record din punctul de vedere al cererii, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Pe piaţa birourilor, numai în primele no­uă luni a fost tranzacţionată o su­prafaţă egală cu cea închiriată pe tot parcursul anului trecut. Situaţia a fost similară şi pe piaţa industrială şi lo­gistică, unde cererea din primele nouă luni a atins deja nivelul consem­nat în în­treg anul 2015, respectiv aproape 310.000 de metri pătraţi, din care peste 60% este cerere nouă (200.000 de metri pătraţi).

În retail, de departe cea mai impor­tantă investiţie a fost ParkLake, făcută de portughezii de la Sonae Sierra, în par­teneriat cu investitorii irlandezi de la Caelum Development. Proiectul Veran­da Mall, investiţie a firmei Prod­plast Imobiliare, se află şi el în top. Cele două inau­gurări au schimbat peisajul comer­cial din estul Capitalei.

„Investiţiile pe piaţa de birouri au înregistrat creşteri semnificative în anul 2016, ajungând la livrări noi de aproxi­mativ 300.000 de metri pătraţi. Această evoluţie este îndeaproape corelată cu evoluţia economiei reale, în special sectorul de IT şi outsourcing. În 2016, evoluţia pieţei spaţiilor de birouri a fost mar­cată de dezvoltarea rapidă a zonei Flo­reasca - Barbu Văcărescu din Bucu­reşti. Pe de altă parte, începând din 2017 ne aşteptăm ca livrările noi să se axeze progresiv mai mult pe oraşele din ţară, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov. Bucureştiul va rămâne activ din punctul de vedere al noilor dezvoltări, fiind aşteptate livrări im­por­tante în zona de centru-vest“, spu­ne Mihai Pătrules­cu, coordonatorul de­partamentului de research al com­pa­ni­ei de consultanţă Colliers International.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO