Clădirile de birouri şi centrele de producţie şi logistică au atras investiţii majore în 2016. Cererea a atins un nou record

Secțiune susținută de Medlife Logo

19 dec 2016 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Activitatea de închiriere pe piaţa birourilor şi cea industrială şi de logistică a depăşit anul acesta borna din 2015, stabilind astfel un nou record din punctul de vedere al cererii, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Pe piaţa birourilor, numai în primele no­uă luni a fost tranzacţionată o su­prafaţă egală cu cea închiriată pe tot parcursul anului trecut. Situaţia a fost similară şi pe piaţa industrială şi lo­gistică, unde cererea din primele nouă luni a atins deja nivelul consem­nat în în­treg anul 2015, respectiv aproape 310.000 de metri pătraţi, din care peste 60% este cerere nouă (200.000 de metri pătraţi).

În retail, de departe cea mai impor­tantă investiţie a fost ParkLake, făcută de portughezii de la Sonae Sierra, în par­teneriat cu investitorii irlandezi de la Caelum Development. Proiectul Veran­da Mall, investiţie a firmei Prod­plast Imobiliare, se află şi el în top. Cele două inau­gurări au schimbat peisajul comer­cial din estul Capitalei.

„Investiţiile pe piaţa de birouri au înregistrat creşteri semnificative în anul 2016, ajungând la livrări noi de aproxi­mativ 300.000 de metri pătraţi. Această evoluţie este îndeaproape corelată cu evoluţia economiei reale, în special sectorul de IT şi outsourcing. În 2016, evoluţia pieţei spaţiilor de birouri a fost mar­cată de dezvoltarea rapidă a zonei Flo­reasca - Barbu Văcărescu din Bucu­reşti. Pe de altă parte, începând din 2017 ne aşteptăm ca livrările noi să se axeze progresiv mai mult pe oraşele din ţară, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov. Bucureştiul va rămâne activ din punctul de vedere al noilor dezvoltări, fiind aşteptate livrări im­por­tante în zona de centru-vest“, spu­ne Mihai Pătrules­cu, coordonatorul de­partamentului de research al com­pa­ni­ei de consultanţă Colliers International.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2016

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
birouri
, logistica
, atragere
, cladiri
, investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide