• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Companii

Clifford Chance Badea: Companiile trebuie să se pregătească pentru Brexit, indiferent de domeniul în care activează şi de scenariul sub care acesta se va materializa

Clifford Chance Badea: Companiile trebuie să se pregătească pentru Brexit, indiferent de domeniul în care activează şi de scenariul sub care acesta se va materializa

Autor: Roxana Rosu

11 mar 2019 371

Companiile din România trebuie să se pregătească pentru Brexit, indiferent de domeniul în care activează şi de scenariul sub care acest eveniment se va materializa,  pentru a limita efectele negative şi a maximiza oportunităţile, sunt de părere avocaţii Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale Clifford Chance.

„Comisia Europeană a propus o serie de măsuri în cazul unui Brexit fără acord - aşa-numitul „hard Brexit” - atât la nivelul Uniunii, cât şi la nivelul statelor membre. În ceea ce priveşte măsurile la nivelul statelor membre, în acest moment în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană am văzut deja elaborate planuri de intervenţie legate de Brexit menite să limiteze impactul negativ într-o serie de arii precum pieţele financiare şi drepturile cetăţenilor . Spre exemplu, cu privire la pieţele financiare, măsurile privesc în general asigurarea continuării prestării serviciilor financiare (bancare şi de investiţii) de către entităţi reglementate din Marea Britanie, în baza contractelor încheiate înainte de Brexit. În cazul României, până în acest moment, Banca Naţională a României a fost cea care a emis un comunicat privind efectele unui „hard Brexit” din perspectiva furnizării de servicii financiare pe teritoriul României, care în esenţă menţionează că activităţile bancare şi de plată prestate în baza paşaportului european vor înceta la data de 30 martie 2019, în lipsa unei autorizaţii acordate de Banca Naţională”, a declarat Radu Ropotă, counsel în practica de Finanţări şi Pieţe de Capital şi coordonatorul practicii de Restructurare şi Insolvenţă.


Comisia Europeană a menţionat că „măsurile de contingenţă luate de autorităţile naţionale sau ale Uniunii Europene nu pot înlocui acţiunile pe care trebuie să le facă fiecare cetăţean şi fiecare întreprindere pentru a se pregăti pentru retragerea Regatului Unit", principiul relevant fiind că măsurile de contingenţă (urgenţă) nu trebuie să fie menite să remedieze întârzierile care ar fi putut fi evitate prin măsuri de pregătire şi prin acţiuni prompte din partea părţilor interesate relevante.

 „Cu siguranţă, Brexit va genera o jurisprudenţă complet nouă în multe domenii. Cel mai recent exemplu este victoria uriaşă a colegilor din Londra care va influenţa de acum înainte practica judiciară – vorbim despre câştigarea în instanţă a unui proces pentru Canary Wharf Group în valoare de 500 milioane lire sterline împotriva Agenţiei Europene a Medicamentelor (AEM), în baza căreia AEM nu poate rezilia contractul de închiriere invocând un eveniment neaşteptat – respectiv Brexit. Este o decizie extrem de importantă, care va influenţa şi alte procese similare”, spune Daniel Badea, Managing Partner al biroului de la Bucureşti.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744