Companii

Clujul pierde fabrici şi câştigă malluri şi magazine

Autor: Dana Ciriperu

02.10.2011, 20:00 1444

Clujul a rămas în ultimii ani fără centre de producţie cu tradiţie, precum fabrica de bere Ursus, fabrica Napolact, producătorul de mobilă Libertatea sau firma de confecţii Flacăra, dar şi producătorul de dulciuri Feleacul.

În cele mai multe cazuri locul fabricilor a fost luat de proiecte imobiliare, de investiţii prevăzute să ajungă la zeci de milioane de euro, dar care în unele cazuri au rămas şi astăzi doar pe hârtie.

Rămas fără multe dintre fabricile cu tradiţie, Clujul se lăuda până recent cu atragerea unor noi investitori, care au compensat închiderile prin construirea unor fabrici de la zero în special în parcuri industriale. Era cazul Nokia sau al gigantului Emerson - care şi-a propus să investească 125 mil. euro în România.

Nokia a decis să plece din Cluj, iar 2.200 de oameni sunt acum în situaţia de a căuta noi locuri de muncă, dar industria clujeană nu pare să le ofere mari posibilităţi. Fabricile mari rămase la Cluj se pot număra pe degete: Terapia, Jolidon sau Energobit. Gabriel Cârlig, proprietarul afacerii Jolidon, puncta diferenţa dintre o companie locală şi o multinaţională: "Poate şi pentru noi ar fi fost mai ieftin să plecăm în China", dar un antreprenor român este legat de spaţiul local şi nu pleacă la fel de simplu şi rapid din ţară.

La sfârşitul lunii martie o primă veste proastă zguduia businessul clujean. La mai puţin de un an de când anunţa un plan de a angaja sute de oameni la Cluj într-un centru de servicii, ING a decis să renunţe la acest proiect.

În martie, când a fost anunţată decizia de a închide centrul de servicii, ING avea la Cluj 185 de angajaţi. Oficialii centrului de servicii de la Cluj spuneau la începutul anului că până la finele lui 2013 ING Service Center Europe urma să numere aproximativ 1.000 de angajaţi.

Şi primele veşti proase de la Nokia au venit tot la începutul primăverii, în luna aprilie grupul finlandez anunţând că va închide divizia de cercetare şi dezvoltare de soft de la Cluj, 120 de angajaţi urmând să fie concediaţi.

La numai jumătate de an de atunci, grupul finlandez a venit cu decizia şoc de a renunţa la producţia de telefoane mobile din România, astfel că 2.200 de angajaţi rămân fără locuri de muncă.

În ultimii ani industria clujeană a pierdut zeci de fabrici, iar câteva mii de angajaţi au fost nevoiţi să-şi caute noi locuri de muncă.

În locul fostelor centre de producţie au răsărit malluri, hipermarketuri sau cartiere rezidenţ iale, la fel ca în toate marile oraşe din România, în timp ce la capitolul industrie Clujul pierde puternic teren. În locul Nokia ar putea veni grupul german Bosch (care mai are o fabrică la Blaj) sau câţiva dintre cei zece investitori cu care guvernul sus ţi ne că negociază, dar noile investiţii nu pot să şteargă imaginea ultimilor ani, când Clujul a ră mas cu o miniberărie în locul unei fabrici de bere cu o tradiţie de 130 de ani sau cu un proiect imobiliar în locul fabricii de lactate Napolact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO