Companii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Textul actual al Legii Turismului nu va ajuta la ieşirea din conul de umbră a turismului

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Textul actual al...

Autor: Alina Botezatu

26.11.2018, 13:12 82

Noul proiect de Lege a Turismului nu va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă, de ani de zile, această industrie şi, prin urmare, nu va ajuta la atingerea potenţialului turistic de care dispune România, susţine Grupul de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR

După 15 ani de dezbatere şi nenumărate forme „finale“ ale Legii Turismului, Guvernul României a pus în dezbatere publică şi transparenţă decizională o nouă versiune, reamintesc reprezentanţii CDR, într-un comunicat de presă.

„În repetate rânduri industria turismului din România a solicitat o lege care să: pună sub o unică umbrelă toate reglementările din turism; rezolve problema promovării potenţialului turistic românesc pe plan intern şi internaţional; ajute la rezolvarea celei mai mari provocări a industriei, care este lipsa forţei de muncă; diminueze semnificant birocraţia din domeniu. În ceea ce priveşte promovarea, solicitarea a fost, şi este în continuare, reglementarea corectă a ceea ce numim ORGANIZAŢIA DE MANAGEMENT A DESTINAŢIEI (la nivel local, regional şi naţional), reglementare discutată acum peste 10 ani cu Organizaţia Mondială a Turismului, prevăzută în Master-Planul de turism de la acel moment, şi chiar şi în planul de guvernare actual”, au precizat reprezentanţii Coaliţiei.

Din păcate, modul în care se abordează această temă în actualul text de lege nu este unul care să corespundă aşteptărilor şi standardelor internaţionale actuale şi mai mult, va contribui la crearea de probleme, conform membrilor Coaliţiei. „Faptul că promovarea României printr-o entitate de tip „parteneriat public-privat“, aşa cum se regăseşte în alte state europene, nici măcar nu este menţionat în actul legislativ reprezintă o mare dezamăgire pentru industria turistică românească”, au subliniat aceştia.

Legat de forţa de muncă, aşteptările industriei au fost şi sunt să regăsească într-un act legislativ actual o viziune şi o strategie pe termen scurt, mediu şi lung. Reprezentanţii CDR se referă atât la lipsa unui număr suficient de mare de personal în acest moment, cât şi la calitatea acestuia.

„Educaţia în domeniu a avut enorm de mult de suferit în ultimii 20 de ani, inclusiv prin desfiinţarea învăţământului liceal tehnologic şi lipsa învăţământului dual în domeniu. În ultima perioadă, s-au făcut multe eforturi din partea mediului de afaceri pe această zonă, dar fără un sprijin real şi constant din partea statului rezultatele sunt şi vor fi modeste”, au adăugat reprezentanţii CDR.

În pofida multor întâlniri şi dezbateri între mediul privat şi autorităţile statului, textul actual al Legii Turismului nu corespunde solicitărilor industriei şi „nu va ajuta la ieşirea din conul de umbră în care această industrie, care ar putea contribui cu cel puţin 10% din produsul intern brut al României, se află de foarte mult timp”, conform reprezentanţilor Coaliţiei.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită decidenţilor aplicarea măsurilor propuse încă de acum mulţi ani într-o lege modernă şi care să fie implementată doar după elaborarea unui studiu de impact şi a strategiei de turism (inclusiv în ceea ce priveşte promovarea) a României”, au mai menţionat reprezentanţii CDR.

CDR reuneşte 45 de organizaţii şi membri asociaţi, care reprezintă peste 54.000 de companii şi care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO