Companii

Coca-Cola converteste in actiuni o datorie de 16 milioane de euro. Cum comentati?

08.03.2010, 23:14 104

Imbuteliatorul Coca-Cola HBC Romania, cu afaceri estimate la 500mil. euro in 2009, si-a majorat capitalul social cu 26% princonversia in actiuni a unei datorii de 65 mil. lei (16 mil. euro)catre compania-mama, potrivit datelor din Monitorul Oficial.Imprumutul intragrup, contractat in noiembrie anul trecut,reprezinta 16% din valoarea datoriilor totale care apar in bilantulpe 2008 al companiei, iar conversia datoriei in actiuni estesingura majorare de capital realizata de producator in ultimulan.

Rata dobanzii pentru acest imprumut poate fi estimata la aproape11% pe an, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, cu 2-3puncte procentuale sub dobanda medie pe piata in acest moment.Reprezentantii Coca-Cola nu au oferit informatii suplimentaredespre acest credit.

Multinationalele active pe piata au mizat foarte mult pe crediteintragrup pentru finantarea investitiilor in Romania, consultantiiexplicand acest lucru prin avantajul costurilor reduse.

"In momentul in care o companie se finanteaza din exterior,costul capitalului este mai mare decat daca apeleaza la crediteintragrup. Totusi, intervine riscul valutar si la acet tip decredite", afirma Ionut Pascu, Senior Project Manager la RolandBerger Strategy Consultants.